Борисов в Истанбул: Съживяването на църквата „Св. Стефан“ остава за векове

„Само това да сме направили стига. То остава за векове.“ Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на посещение в Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул, предаде репортер на БГНЕС

„С градененето си на църкви, училища, социални домове, вие се доказахте. От всички управляващи България до сега Вие бяхте единственият, който най-много даде и за това неслучайно казвам, че вие сте продължителят на княз Богордини, който създаде този храм, а вие го съживихте и предадохте за поколения напред“. С тези думи отец Харалампий посрещна бившия премиер. Той присъства на молебен за здравето на българския народ, за успехи на ГЕРБ, и за новородената му внучка Виктория.

Бившият премиер получи дарение – камък, със символиката толкова да е здрава вярата му. Той получи и благословия пред владиката не само за българския народ, но и лично за семейството си.

„Вътре в това благословение има частица от Светия кръст и песъчинки от гроба Господен. Това е много свято и трябва да го пазите като очите си и да взимате само правилните решения“, заръча отец Харалампий на Борисов.

Църквата "Св. Стефан" е построена около 1848 г. и е осветена на 8 септември 1898 година. Поради това, че е разположена на песъчлив и податлив терен, конструкцията на храма била направена от сглобяеми железни плоскости - един уникален замисъл на архитекта Ховсеп Азнавур. В двора на църквата са погребани Екзарх Йосиф и митрополитите Иларион Макариополски, Паисий Пловдивски и Авксентий Велешки. /БГНЕС