Борисов пред майката на Пендиков: Ще запознаем Европа и Вебер с трагедията в Охрид

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лично ще запознае президента на Европейската народна партия Манфред Вебер с пребития македонски българин Християн Пендиков в Охрид, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов се срещна с майката на Пендиков в централата на ГЕРБ. Той подчерта, че тази среща трябва да послужи като ясно послание към македонските власти.

„Осъждаме агресията срещу Християн Пендиков. Ще разговарям с лидера на ЕНП Манфред Вебер. Ще настояваме на европейско ниво да се осъди побоят над него“, каза Борисов.

Той призова македонските власти – премиер, министрите на вътрешните и външните работи – да направят всичко възможно, за да бъдат задържани и наказани виновните за побоя. „Само така РСМ ще докаже, че е правова държава“, подчерта Борисов.

Той напомни, че България най-много е помагала на РСМ, но в Скопие трябва да внимават „да не разлютят българите“. „Най-страшното на Балканите е да се лютят българите. Ние всичко сме направили за РСМ. Винаги са имали пълната ни подкрепа. Затова ги призовавам, още веднъж казвам - осъдете нападателите“, каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че подобни действия, като това нападение и бездействието за неговото наказване, са недопустими.

„Нашият гняв не е безобиден. Нашата обич и любов към вас е огромна като държава, но и гневът ни е тежък. РСМ ще го изпита, ако властите бързо не си свършат работата и не накажат виновните“, обърна се Борисов към Скопие.

Майката на Християн - Габриела Димкова, благодари за всичко, което направи българската държава, лекарите и подкрепата от страна на Борисов. Тя пожела никога повече в РСМ да няма подобни инциденти. Всеки трябва да има право да изразява своята етническа принадлежност, каза Габриела Димкова. /БГНЕС