Борисов: Правили сме десетки бюджети, но такова чудо не съм виждал

Винаги сме се отнасяли сериозно с работодатели и синдикати. Правили сме десетки бюджети, но такова чудо не съм виждал. Не знам какво още може да се счупи в държавата, но при всички случаи след още 2-3 месеца, те щяха да са приключили. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в централата на партията, предаде репортер на БГНЕС.

От близо година ние алармираме че всеки месец, всяка седмица се теглеше по половин милиард, с лихви, лихви, лихви и все по-високи и по-високи. Миналата седмица изтеглиха 5 милиарда. Преди няколко дни 200 млн., вчера на 26.09., българите все едно са в някакъв кошмар и филм. Вчера международните пазари не ни искат, нашите българските банки, при положение, че държавата иска 200 млн., те им дават само 150 и то на лихва 4,13%, което е два пъти по-висока и 5 пъти по-висока, отколкото в ковид кризата ГЕРБ теглеше заеми, за да връща стари кредити, каза Борисов.

Просто повече в България няма доверие, трябват месеци и години да върнем тези милиарди вече натрупани, обясни Борисов. Само ако външните пазари ни видят, че в България има разум, че българският народ е консолидиран, че има политическа стабилност, трябват инвестиции. Когато обаче лети надолу инвестиционната ни форма, цитирам Радев, това е вследствие на корупция. Инфлацията минава 20%, ние на практика трябва на всички работещи поне с 20% да вдигнем заплатите, при положение, че едва си събрал вчера 150 млн. Каква еврозона, колеги, при тази инфлация, при тези кредити, при това недисциплинирано финансово поведение, популистко, каза Борисов.

В Бургас, Ямбол и Хасково има бедствено положение заради мигранти нелегални. Стралджа е пълно по гората. Докато Рашков се занимаваше с измислици, говорим за десетки хиляди нелегални мигранти от Сирия и Афганистан, препълнени центрове, добави Борисов.

Няма тема, по която да мога да говоря за оптимистичен сценарий, подчерта Борисов.

Този, който поема отговорността за управлението трябва да знае, че след 2-3 месеца ако няма разбирането на народа и тотална подкрепа, декември няма да има пари за пенсии. Разумен човек, съзнавайки всички рискове, трябва да търси само много голяма база и всички да знаят, че това, което ще се предложи и ще се прави е единствено и само правилното. Две години нулеви за еврофондове, представяте ли си го това да се беше случило при нас, представяте ли си да нямаме план за възстановяване в тази криза, попита Борисов. Но ако ни видят държавата, че сме стабилни, с акъла си всички, може с политическо решение да влезем в еврозоната и при тези влошени параметри, все пак Брюксел е нашият партньор и приятел, каза Борисов. /БГНЕС

Тагове: