Борисов: ПП-ДБ да кажат поименно с кого искат да правят правителство

След консултациите при Румен Радев днес изслушахме всички други партии, които президентът прие.

Внимателно с ИК на ГЕРБ изслушахме пак това, което казва партията на "Промяната". Разбираме тяхната категоричност, че с ГЕРБ няма да управляват в първия мандат.

Тъй като обратното броене вече започна, а дните са малко, искам да помолите ПП да уточним един въпрос.

Това каза лидерът на ГЕРБ на извънредна пресконференция след заседание на ИК на партията, предаде репортер на БГНЕС.

Нашият прочит на всичко, което имаме до момента, от срещите ни с лидерите на парламентарните партии, от това, което чух като декларации в НС, от това, което видяхме като климат в НС - обидите, яростта, подмятанията между партиите, не ми дава отговор, и затова чрез медиите молим за него: ПП-ДБ искат във втория мандат да направят правителство с кого? Молбата ни е да назоват поименно с кого искат да правят правителство. Защото формулировката "с всички" на практика означава с никого. Да кажат - очакват ли подкрепа от ГЕРБ или не. Или ДПС очакват да ги подкрепи, или ИТН, или "Възраждане", или БСП. Просто да кажат какво очакват.

Ако няма задкулисие, което да преговаря в момента, отговорът на този въпрос ще е много интересен, защото от него зависи кой ще формира кворума в НС, кой ще защитава министрите и приоритетите им. И от този отговор зависи и следващия отговор: Вариант А: "Очакваме подкрепа на ГЕРБ" - ако е така, тези дни да седнем на лидерска среща и да се разберем. Ако се изразява в еднократно натискане на копчето - добре. А след това? След това решават и арестуват Слави Трифонов.

„Ние също можем да повтаряме от сутрин до вечер за левчето, Джемкорп и т.н, но това вече не е продуктивно, хората два пъти вече ни избраха“, подчерта Борисов.

След като знаем този отговор ние ще продължим и ще ви кажем какво ще правим. Ако търсят подкрепа от нас да кажат”, каза още лидерът на ГЕРБ.

„Ще предложим кабинет като чуем този отговор“, уточни Борисов.

„Редно е тези, които са счупили да участват в поправянето. Честно ли е ние сами да изтеглим цялата отговорност на управление, а другите да се упражняват върху нас?“, попита лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов, ако ПП-ДБ не отговорят, значи има задкулисие.

Лидерът на ГЕРБ каза, че се притеснява, защото вижда параметрите на държавата. „Приходите са никакви, огромни задължения на Бюджета, не ме послушаха, надихме всички заедно. Сега честно ли е само един да обере цената? Да притеснявам се от реалното състояние на страната. Нито един еврофонд не работи, изхарчени пари от ПВУ, а ние от някъде тези пари трябва да ги върнем. Отговорността е на всички вкупом, и ние с нашата вина и те с тяхната и другите, айде да се смирим една година, да си измъкнем държавата“, призова Борисов.

Той категорично заяви: „Нашата тема не е Иван Гешев, както към депутатите, министрите и т.н. има механизъм за разследване. Ние казваме, че нашата съдебна система трябва да има такъв механизъм за главния прокурор, за да му бъде търсена отговорност“, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

„Три пъти според мен е достатъчно да си премиер“, каза той и подчерта, че в партията има подготвени кадри.

„Заради нашите 600 000 избиратели и техните 600 000 избиратели сме длъжни да направим правителство, не че сме се харесали”, каза още лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. /БГНЕС