Борисов: Нямам имоти в Барселона

Нито имам къща, нито имам имоти, нито съм ходил в Барселона. Сигурно преди 15 години съм ходил като кмет. Нямам нищо общо с тези фирми, някои хора не съм виждал по 20 години. Никоя служба, власт, прокуратура, полиция не ме е потърсила да ме пита това вярно ли е. Аз се отнасям с разбиране към шествието на моя съсед по месторабота. Не казвам, че президентът седи зад това. Децата, разузнавачите от ГРУ го говориха всичко това. Това беше преди година близо. Така премиерът Бойко Борисов коментира появили се по-рано обвинения от Испания за негово участие в схема за пране на пари в Каталуния. "Защо да отговарям за нещо, за което не са открити доказателства", каза още премиерът пред журналисти в Брюксел.

Това да познаваш или не някого, не те правят замесен в каквото и да било. Все едно да ме питате, дали съм виждал някого преди 15-20 години. С моята интензивност на работа, понякога забравям.

БГНЕС припомня, че по-рано днес стана ясно, че полицията в Каталуния и прокуратурата за борба с корупцията в Испания разследва дали Борисов е свързан с възможно пране на пари в пиренейската държава. Подобно твърдение публикува в петък испанският вестник „El Periodico”, съобщи ТАСС.

Според вестника, през март 2019 г. полицията в Каталуния е получила жалба от българската неправителствена организация MC BUUP /бел. ред. става дума за Гражданско сдружение - БОЕЦ/. Както информира изданието, бенефициент от възможни машинации би могла да е бившият български модел Борислава Йовчева. Жената и нейният баща участвали в две фирми със седалище в Барселона – „Numin Invest SL” и „EMA BGS SL”, които от 2013 година са получили повече от 5 милиона евро. Тези средства може да идват от физически лица, живеещи извън пределите на Испания.

В жалбата на неправителствената организация се твърди, че Йовчева и семейството ѝ живеят в разкошна вила в провинция Барселона.

В рамките на разследването е било установено, че недвижимият имот е бил купен през 2013 г. за 3 милиона евро и е регистриран на името на компания „Numin Invest SL”.

Според версията на вестника, в периода януари – юни 2013 г. бившият модел е била единственият ръководител на тази фирма, чийто капитал е възлизал на 3 000 евро. След това длъжността е била заета от нейния баща, който е внесъл още около 3 000 евро.

Следователите са открили още една фирма – „EMA BGS SL”, на която принадлежи магазин за дрехи в Барселона. В нея са вложени не по-малко от 2,3 милиона евро, които са дошли уж от друга компания. Седалището на „EMA BGS SL” е във вилата, в която е живял бившият модел.

На този адрес е записано и едно дете, чийто единствен настойник е Йовчева. В жалбата, поставила началото на разследването, се твърди, че Борисов би могъл да има връзка с бившия модел. Самият премиер на България отрича подобни твърдения. Полицията е стигнала до заключението, че, като цяло, инвестициите в Каталуния надхвърлят 5 милиона евро, а парите са постъпили от две фирми, които са в центъра на разследването.

Служителите на правоохранителните органи не са открили данни, потвърждаващи, че бившият модел и нейният баща са имали законни доходи, които да им позволят да водят такъв начин на живот. В докладите си полицията припомня, че, в съответствие с жалбата, парите биха могли да са „свързани с недекларирани средства на високопоставени чиновници от българското правителство”. Полицията в Каталуния не е потвърдила публикуваната в „El Periodico” информация. /БГНЕС