Борисов: Изпълняваме поетите ангажименти

Изпълняваме ангажиментите, които поемаме. Вложихме 2,4 милиарда лева в образователната инфраструктура и за заплати на учителите. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си на редица населени места в Югозападна България.

Обиколката на министър-председателя започна в град Разлог, където посети Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог. Заедно с премиера бе и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Близо милиард вложихме в образователната инфраструктура и още 1,4 милиарда лева за двойното увеличение на учителските заплати в рамките на мандата“, каза Борисов. Той уточни, че с осигурените средства са санирани стотици училища, обновени са физкултурни салони, зали, модернизирани са компютърни кабинети в цялата страна с цел получаване на модерно европейско образование от българските деца.

Премиерът изтъкна и важното значение на спорта по време на посещението си в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

С над 600 000 лева, осигурени от правителството и от собствени средства на училището, са оборудвани кабинети по природни науки, изграден е нов физкултурен салон, както и нова спортна площадка. Кабинетите за природоматематическите профили в училището, в което учат близо 400 ученици, са модернизирани. В цялата страна се изпълнява и програмата за изграждане на центрове за природоматематически науки в училища, за която са осигурени от правителството 40 млн. лв.

Близо 12 млн. лв. правителството е отпуснало за шкафчета в училищата, където учениците могат да оставят своите учебници, за да не им тежат в раниците. Това стана ясно при посещението на основно училище „Христо Ботев“ в село Дъбница, община Гърмен.

Министър-председателят Борисов посети и училището в Хаджидимово, където потвърди ангажимента на правителството да помогне за доизграждането на физкултурния салон.

„Огромна работа на правителството в областта на образованието – компютърни зали, салони, учебни центрове. Това, което правим в образователната инфраструктура, е огромно“, заяви Бойко Борисов. Министър-председателят акцентира, че държавата подпомага всяко едно населено място по отношение на доизграждане и ремонт на детски градини и училища.

Борисов използва възможността да посети и местата в региона, които бяха засегнати от природните бедствия по-рано тази седмица.

„Благодарност на строителите и полицаите, които денонощно работиха по възстановяването на участъка между Гоце Делчев и Банско. Тук вследствие на придошлите води реката подкопаваше пътя“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети възстановеното трасе заедно със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. За укрепването на участъка Агенция „Пътна инфраструктура“ до настоящия момент е осигурила 120 000 лева.

Движението беше възстановено бързо и в двете платна, като от четвъртък вечерта е разрешено и преминаването на тежкотоварни превозни средства в двете платна.

Министър-председателят Борисов акцентира, че държавата продължава да подпомага с финансови средства пострадалите райони вследствие на обилните валежи през последните дни в страната и не спират възстановителните дейности по места. /БГНЕС