Борисов: Изготвяме коалиционно споразумение

“За да направим истинска оценка на министрите, понеже сме отговорна партия, повече в такива сглобки неорганизирани няма да участваме. В рамките на 10 дни ние изготвяме едно коалиционно споразумение. Това започва от мандата, през МС, ще предложим пропорционално с еднакво носене на отговорност, с право на вето и нов преглед на министри”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов допълни, че ще се започне с оценка на министрите, а след това по-пропорционално, според на тежестта на депутатите в НС, да се излъчват и позициите. “Даже сега докато се прави това коалиционно споразумение вадим и темата за КЗК. Споразумението ще е с хоризонт 3 години”, заяви Борисов.

“Понеже те са много голямо ръководство, нашият документ ще се мъчим да е съвършен и точен, но тогава ще го предоставим на колегите за обсъждане. Никой не ни е забил датата 6 март. Денков си дава оставката, но както каза Христо Иванов до април имаме време. След това обсъждаме с ПП. Крайният срок за разбирателство е два месеца преди евроизборите”, обясни Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и пътуванията в чужбина на министрите от кабинета.

“В момента имаме кабинет на външните работи. Ако погледнете колко народ се извървя в Париж, в Украйна и някак си всичко, което касае хората в България мина на заден план по темата външни работи. Превърнахме се в пътуващи министри, от които научаваме какво ще се случи в България”, каза Борисов.

“Генералният секретар на НАТО каза, че няма план за пращане на войски в Украйна”, увери Борисов.

Той отправи критики към министрите. “В желанието за самохвалство, за самоизтъкване Тагарев си пусна снимка, че ще пътува. Не разбирам това изтъкване пред западните ни партньори. БТР-те са писнати от МВР, но са си още тук, а ние ходим и подаряваме мечове”, възмути се Борисов и продължи: “Ти отиваш на посещение с неизпълнени ангажименти. С каква оценка Тагарев ми маха от Версай да ме поздравява. Първо ще си изпълним ангажиментите досега, а тогава ще поемаме други”, коментира Борисов.

“Помолил съм Габриел в последната графа на оценката на министрите да има и отчет. Милена Стойчева 46 нощувки в чужбина, Кирил Вътев 24, Иванка Шалапатова 30, Зарица Динкова над 50-това са истински министри”, каза Борисов. /БГНЕС

Тагове: