България пита ЕК за авансово ползване на част от еврофинансирането

България ще поиска от Европейската комисия разрешение да похарчи авансово част от европейските пари, предвидени за следващия програмен период. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Той участва заедно с министър-председателя Бойко Борисов и заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков в инспектирането на строителството на АМ „Тракия“.

Между 200 или 300 милиона евро могат да бъдат инвестирани в социални антикризисни мерки за подпомагане на хората и бизнеса. "Парите, които трябва да плащаме, да харчим до 2021 година, да имаме право шест или седем месеца авансово по-рано да ги инвестираме в антикризисни мерки. Това ще ни позволи по-леко да излезем от кризата", каза вицепремиерът, цитиран от БНР. Дончев посочи, че за безвъзмездно финансиране за малки предприятия държавата осигурява над 170 милиона лева. "Това е необходимата бърза, ликвидна подкрепа в зависимост от оборота - между 3 и 10 хиляди лева, като целта ни е да стигнем до колкото може по-голям брой предприятия. Надявам се над 20 хиляди, което означава - малък занаятчия, малка работилничка, фризьорски салон, кафе, магазинче, който е пострадал да може да си помогне с тия пари", посочи вицепремиерът.

60% от магистралата е готова

Това е четвъртата инспекция за последните 7-8 месеца, когато стартира строителството по магистрала „Европа”. Николай Нанков посочи, че 60% от проекта е готов. Предстоят сертификати за няколко от подучастъците. В участъка в района на Сливница ще има 11 големи съоръжения – един мост, пет надлеза, три селскостопански надлеза, два подлеза. Ще има и два големи пътни възела към града. „Крайният срок за приключване беше май 2021, но ще сме готови есента”, допълни зам.-министърът, цитиран от Нова тв. „Тези ЛОТ-ове ще станат за Нова година, който иска да ходи на бар на ресторант в Белград, да може да ходи, дай Боже дотогава всичко да е минало”, коментира премиерът. /БГНЕС