Борислав Бояджиев: Поздравявам момчетата за представянето им

Старши треньорът на националния ни тим по бокс за младежи Борислав Бояджиев още веднъж поздрави състава за отличното представяне на Европейското първенство в Будва, Черна гора, предаде репортер на БГНЕС.

Младите ни таланти се завърнаха преди седмица от шампионата, където Радослав Росенов (60 кг) и Уилям Чолов (75 кг) спечелиха златни медали, а Даниел Кирилов (57 кг) и Кирил Борисов (+92 кг) се поздравиха с бронзови отличия. Това отреди на отбора ни четвърто място в класирането по медали.

Кирил Борисов, Даниел Кирилов, Уилям Чолов и Борислав Бояджиев.

Доволен съм и поздравявам момчетата за представянето им. Трябва да се отбележи, че ние сме на четвърто място с 4 медала от общо 7 участника. Русия и Украйна отидоха на първенството с пълни отбори по 26 момчета и момичета, така че това още веднъж говори за нивото, както на нашите състезатели, така и на целия турнир”, коментира в Пресклуб България Борислав Бояджиев.

Той разкри подробности и по отношение контестацията във финалния мач на Радослав Росенов. Първоначално съдиите дадоха победа на руснака Алексей Шендрик с 3:2 гласа. Последва обаче бърза реакция от нашия щаб и след мъчително чакане резултатът бе заслужено обърнат в полза на Росенов.

Радо се боксира с руснак, който също като него е европейски шампион. Още в самото начало обаче съдията на ринга, който бе от Азербайджан, разби играта на Росенов. Не спря да му прави забележки. Това е все едно да играете футбол и съдията да вдига засада всеки път, когато вашия отбор мине центъра. Същото беше и с Радо. Прати съперника два пъти в нокдаун, но не бяха отбелязани. Накрая, 20 секунди преди финалния гонг, му отнеха точка за задържане. Това реши и изхода на срещата и именно срещу това решение подадохме контестация. Последваха дълги часове на чакане, докато не решиха в наша полза. Руснаците пък дадоха контестация за тяхната загуба на финала на Уилям и можеше да стане така, че вместо с титла и сребърен, да останем с две втори места. Радващото е, че справедливостта възтържествува”, каза още Бояджиев.

Борислав Бояджиев.

На пресконференцията бяха и трима от медалистите ни – Уилям Чолов, Даниел Кирилов и Кирил Борисов. Последният ще продължи да участва при младежите и догодина, докато първите двама, заедно с Росенов, ще се включат към подготовката на мъжете.

Беше силен турнир, но както каза старши треньорът, ние се подготвихме много целенасочено, именно това ни помогна да стигнем до четвърто място в отборното класиране. Първенството беше силно, на високо ниво, успехът е само добра предпоставка за големите турнири при мъжете“, сподели Чолов. „Върнах се от Европейското с бронзов медал, постигнах две победи над Италия и Молдова. Доволен съм от своето представяне, винаги може по-добре, но ще работим с треньорите, дай Боже за още по-голям медал. Конкуренцията беше на много високо ниво“, коментира Кирилов. „И аз се върнах също с бронзов медал, не успях да постигна това, за което отидох, но съм доволен. Не можах да се справя в мача, който изиграх, но за другия път ще се стегна“, допълни Борисов.

Уилям Чолов.

Вярвам, че с правилна работа, тези момчета ще се реализират и при мъжете. Това са хубави, талантливи боксьори, които се влагат в подготовката. Те вече водиха занимания с мъжете и съм сигурен, че няма да се огънат. Ще имат встъпителни турнири, догодина има и Европейско първенство за мъже до 22 години, където ще могат да усетят разликата и да видят на какво ниво са. Така или иначе, голямата цел пред тях, а и пред мъжкия ни отбор, е реализиране на Олимпийските игри в Париж”, добави още Борислав Бояджиев.

Генералният секретар на БФ Бокс Светослав Сапунджиев обяви, че следващото европейско първенство за младежи ще бъде в София между 12-22 април в зала „София“. /БГНЕС