Борис Джонсън се отказа от депутатското си място

Бившият министър-председател на Обединеното кралство Борис Джонсън подаде оставка като депутат, предаде АФП.


В петък бившият британски премиер Борис Джонсън обяви, че подава оставка като депутат, обвинявайки парламентарното разследване на скандала "Партигейт", че го е прогонило от парламента.

58-годишният Джонсън заяви, че се оттегля, "предизвиквайки незабавни частични избори" на своето маргинално място, което оказа политически натиск върху неговия наследник Риши Сунак.

В момента бившият лидер е разследван от парламентарна комисия за това дали е излъгал депутатите за партитата на Даунинг стрийт, по време на локдауна в кралството.

В изявлението си Джонсън казва, че е получил писмо от комисията, в което "ясно се казва - за мое голямо учудване - че те са решени да използват процедурата срещу мен, за да ме изгонят от парламента. Те все още не са представили нито едно доказателство, че съзнателно или по непредпазливост съм подвел депутатите", каза той.

В изказването си пред комисията през март Джонсън отрече умишлено да е подвеждал парламента.

"Не съм лъгал и вярвам, че в сърцето си комисията го знае", каза Джонсън в изявлението си в петък.

"Те прекрасно знаят, че когато говорех пред Камарата на общините, казвах това, което искрено вярвах, че е вярно, и това, което бях информиран да кажа, както всеки друг министър", добави той. /БГНЕС