Борис Джонсън в битка за политическото си бъдеще

Борис Джонсън е изправен пред битка за бъдещето си в парламента, след като междупартийна комисия установи, че има сериозни доказателства, че е подвел депутатите във връзка с партитата по време на локдауна, както и че той и помощниците му почти сигурно са знаели, че нарушават правилата.

В разобличаващия доклад е включен един свидетел, според когото тогавашният министър-председател е казал пред препълнено събиране на "Даунинг стрийт" 10 през ноември 2020 г., когато са били в сила строги ограничения на Ковид, че "това е вероятно най-несоциално дистанцираното събрание в Обединеното кралство в момента", пише "Гардиън".

Други нови доказателства включват съобщение от служител на № 10 през април 2021 г., шест месеца преди да се появят първите съобщения за партитата, в което се казва, че колега е "притеснен от изтичане на информация за това, че премиерът е в нарушение - и ако трябва да бъда честен, не мисля, че това е неоснователно".

Подробностите се съдържат в доклад на комисията по привилегиите на общините - седемчленна група от депутати, четирима от които консерватори, която има за задача да установи дали Джонсън е подвел парламента, отричайки каквито и да било нарушения, а след това дали това е било умишлено.

Макар че документът от 24 страници е само междинен доклад, който има за цел да уведоми Джонсън за насоките на разследването, преди той да даде показания по-късно този месец. Неговите унищожителни констатации и богатата новоразкрита информация са мрачно четиво за бившия министър-председател и неговите съюзници.

"Съществуват доказателства, че Камарата на общините може да е била подведена по следните начини, които комисията ще проучи", се казва в доклада, като се дават четири примера, всички подкрепени с дълги бележки под линия.

Официална констатация, че Джонсън умишлено е подвел парламента, може да доведе до неговото отстраняване от длъжност. Съгласно парламентарния правилник изключването за 14 дни или повече би означавало, че избирателите на Джонсън могат да поискат петиция за отзоваването му като депутат, което е реална възможност, като се има предвид крехкото мнозинство в неговия мандат в Западен Лондон - Юксбридж и Южен Руислип.

Джонсън - който беше принуден да напусне поста министър-председател миналото лято, след като депутатите консерватори се умориха от повтарящите се противоречия - реагира на доклада незабавно, опитвайки се да дискредитира констатациите и комисията.

Подкрепян от свои съмишленици в парламента, Джонсън заяви, че е "нереално да се окаже, че комисията предлага да разчита на доказателства, събрани и организирани от Сю Грей, която току-що е назначена за началник на кабинета на лидера на Лейбъристката партия"./БГНЕС