Борис Джонсън се бори за политическото си оцеляване

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън се бори за политическото си оцеляване, след като двама от най-добрите му министри атакуваха ръководството му и подадоха оставки.

Саджид Джавид, министър на здравеопазването на Великобритания

Министърът на финансите Риши Сунак и на здравеопазването Саджид Джавид подадоха оставките си в рамките на 10 минути един след друг, последвани от лавина от зам. министри и младши администратори. Критиците на кабинета заявиха, че това е "край" за министър-председателя, докато лейбъристите заявиха, че ръководената от него партия е корумпирана.

Джонсън даде да се разбере, че планира да остане на поста си, тъй като се опитва да укрепи правителството си с реорганизация на кабинета.

Той назначи Надим Захауи за нов финансов министър, а началникът на кабинета на министър-председателя, Стив Баркли, стана министър на здравеопазването на мястото на напусналия Джавид.

Британският премиер, който е изправен пред най-сериозната криза на ръководството в досегашния си премиерски мандат, ще бъде подложен на допълнителен натиск по-късно днес, когато ще се изправи пред депутатите по време на въпросите към министър-председателя.

Той трябва да даде показания и пред Комитета за връзка - група депутати, които проверяват политиката и решенията на правителството.

След като се оттеглиха, нито г-н Джавид, нито г-н Сунак се изказаха публично, но техните писма за оставка бяха силно критични към премиера.

Джавид предупреди, че ръководството не "действа в национален интерес", а Сунак заяви, че обществеността очаква правителството да бъде управлявано "правилно, компетентно и сериозно".

Риши Сунак

Лидерите на опозиционните партии призоваха министрите от кабинета да се присъединят към двойката и да подадат оставка, а лидерът на лейбъристите сър Киър Стармър заяви, че е готов за предсрочни парламентарни избори. Депутатът от Консервативната партия Андрю Мичъл заяви пред BBC Newsnight, че за г-н Джонсън всичко е "свършило", като заяви, че "той няма нито характера, нито темперамента да бъде наш министър-председател" - и единственият въпрос е колко дълго ще продължи неговото управление.

Нито един депутат от торите досега не се е обявил открито против министър-председателя и няколко министри се обединиха около премиера, включително външният министър Лиз Тръс - един от потенциалните претенденти да го замени като лидер на торите.

Тя заяви, че е "100% зад премиера", а министри от кабинета, сред които Доминик Рааб, Майкъл Гоув, Тереза Кофи и Бен Уолъс, също посочиха, че ще останат в правителството./БГНЕС, Би Би Си

Лондон / Великобритания