Борис Джонсън подава оставка

Борис Джонсън ще подаде днес оставка като лидер на Консервативната партия, съобщи Би Би Си. По този начин той ще проправи пътя за приемник, който да го замени на поста министър-председател на Великобритания, след като десетки негови министри напуснаха правителството.

"Борис Джонсън ще подаде оставка като лидер на Консервативната партия днес. Той ще продължи да бъде министър-председател до есента", съобщи политическият редактор на Би Би Си Крис Мейсън, като добави, че през лятото ще се проведе надпревара за лидерския пост на торите, а победителят ще замени Джонсън до октомври.

След като осем министри, включително двама държавни секретари, подадоха оставки през последните два часа, изолираният и безсилен Джонсън е на път да се преклони пред неизбежното и да обяви по-късно, че се оттегля, съобщават медиите.

Няколко новоназначени министри напуснаха кабинета, което постави правителството опасно близо до блокиране на работата му.

Кой ще стане новият британски министър-председател ще бъде решено "навреме за партийната конференция на торите през октомври".

По-рано днес АФП съобщи, че Борис Джонсън е отказал да подаде оставка като министър-председател, въпреки призивите на много от министрите в кабинета му. Той обеща да се съсредоточи върху „изключително важните проблеми, пред които е изправена страната“.

Британският премиер Борис Джонсън ще днес "направи изявление пред страната", съобщи говорител на Даунинг стрийт, след като се появиха съобщения, че той ще подаде оставка като лидер на Консервативната партия, което ще доведе до партийно състезание за негов приемник на поста министър-председател.

Това следва повече от 50 оставки от вторник насам, подадени от министри от различен ранг и техните помощници от депутатите тори, тъй като подкрепата за Джонсън драстично спадна след поредица от скандали. /БГНЕС