Борис Акунин: Прокуратурата сваля името ми от театралните афиши

Известният писател и драматург Борис Акунин сподели, че прокуратурата в Русия притиска театрите да свалят името му от афишите със спектаклите, написа той в своя канал в Телеграм.

Акунин разбрал за това след телефонен разговор с един от театрите, в които се играе постановка по негова книга, при който са го попитали дали е съгласен с това.

„Протуратурата препоръчва настоятелно името на автора да бъде премахнато, в противен случай ще има неприятности.” Какво да правим? – ме попитаха от нещастния театър. – Да махнем името или да свалим спектакъла?”

„Отговорих им, разбира се, да заличат името”, каза той и допълни, че за спектаклите по негови произведения не получава пари.

Борис Акунин критикува действията на правителството още от 2000 г., а след началото на инвазията в Украйна се обяви публично против.

През юли 2022 г. списание „Млада гвардия” изтегли от продажба книга на Акунин, а през есента името на писателя изчезна от афишите на Руския академичен младежки театър, където се играят четири спектакъла по негови произведения. Художествените ръководители на театрите обясниха това с действията на властите.

Борис Акунин напусна Русия и от няколко години живее в Лондон. /БГНЕС

Москва / Русия