Борел: В Афганистан видяхме явно поражение на Запада

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел определи кризата в Афганистан, където радикалните талибани превзеха властта, като „явно поражение за Запада“. Изявлението му бе пред испанската радиостанция Onda Cero.

"Това, което се случи в Афганистан, определено не е победа за Запада. Това е явно поражение за Запада", отбеляза Борел и добави, че кризата в тази страна ще доведе до " значителна промяна в международните отношения". Борел допълни и че случилото се в Афганистан е „трагедия и бедствие“ за 38-милионното население на страната.

Според Борел Европа трябва да „извлече много уроци от случилото се“, и да разбере как да изгради отношения „със своите съюзници, включително Съединените щати“, и „с онази част от планетата, която отказва да приеме европейските ценности".

Борел не изключи възможността от „институционално признаване“ на новата власт в Кабул, като същевременно подчерта, че Европейският съюз като политическа институция няма правомощия да признава трети страни, и неговите държави - членки вземат такива решения независимо.

По -рано Борел заяви, че ЕС трябва да започне диалог с новата власт в Афганистан, като основната цел на преговорите е предотвратяване на хуманитарната и миграционната криза в страната./БГНЕС