Борел: „Северен поток-2” е инструмент за натиск на Русия срещу ЕС

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел изрази опасенията си, че "като се въздържа от увеличаване на доставките на газ за Европа, Русия иска да окаже натиск върху Европейския съюз, по-специално за да осигури лицензирането на проекта "Северен поток 2".

Понастоящем газопроводът "Северен поток 2" е в процес на одобрение от страна на регулаторния орган - Германската федерална агенция за мрежите. Процесът е преустановен, тъй като регулаторът е преценил, че е необходимо газопороводът да създаде дъщерно дружество в Германия и отново да подаде заявление за сертифициране като оператор от негово име - това се изисква от европейското законодателство. След като това заявление бъде подадено и прието, регулаторът ще рестартира процеса и ще вземе своето решение, по което Европейската комисия ще даде становище. Според съобщения в германски медии процесът може да отнеме няколко месеца. Русия неведнъж е заявявала, че "Северен поток 2", срещу който САЩ и Украйна активно се противопоставят, е търговски и полезен за Европа, и е призовавала да не се споменава повече в контекста на всякакво политизиране.

"Русия използва енергията като инструмент за политически натиск (например в Молдова). "Строго погледнато, Русия изпълнява задълженията си за доставка на газ, но мнозина смятат, че отказът й да увеличи износа за Европа или да запълни хранилищата, собственост на "Газпром", е инструмент за оказване на натиск върху ЕС", написа Борел в блога си.

Според него кризите около Украйна и Беларус се развиват на фона на повишаващите се цени на газа в ЕС. Той припомни, че Русия осигурява 40% от нуждите на ЕС от синьо гориво, което се доставя по газопроводи, минаващи през Украйна и Беларус, както и през Балтийско море.

"Всеки разговор за Русия, Украйна и Беларус има енергийно измерение", подчерта ръководителят на европейската дипломация.

Европейският съюз трябва да участва в преговорите за правни гаранции за сигурността в евроатлантическия регион, предложени от Русия. Това заяви още ръководителят на дипломацията на ЕС в своя блог.

"Руското външно министерство публикува този петък проект на предложение за гаранции за сигурност между Русия и САЩ, както и за европейските членове на НАТО. Очевидно е, че ЕС трябва да бъде неразделна част от тези дискусии", се посочва в съобщението на Борел./БГНЕС