Борел с предложение към Вучич и Курти за нормализиране на отношенията

Върховният представител за външната политика и сигурността на Европейския съюз Жозеп Борел каза днес, че президентът на Сърбия Александър Вучич и министър-председателят на Косово Албин Курти са поканени в Брюксел на 27 февруари и че се надява да приемат изготвеното в Брюксел предложение.

„Поканих ги да дойдат и да проведем целодневни разговори, защото имаме предложение на масата и се надявам, че те ще могат да приемат това предложение като начин за нормализиране на отношенията им”, каза Борел пред Дойче веле.

На въпрос колко важно е въвеждането на санкции срещу Русия за пътя на Сърбия към Европейския съюз, върховният представител отговори, че ЕС изисква спазване от всички членове на международната общност, особено от кандидатите.

„Специално молим кандидатите за членство в ЕС да се съобразяват с нашата външна политика, каза Борел. „Разбира се, Сърбия не се съобразява с нашата външна политика толкова, колкото ни се иска. Това е част от разговора и ангажиментите със Сърбия”, добави Борел.

Вучич потвърди, че е бил поканен в Брюксел и добави, че не възнамерява да отиде там "туристически", а че се интересува от благосъстоянието на Общността на сръбските общини в Косово./БГНЕС