Борел отмени пътуването си до Китай

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че отлага дипломатическото пътуване до Китай тази седмица, след като се е разболял от Ковид-19, предаде агенция „Франс прес“.

Очакваше се Борел да обсъди Тайван и войната в Украйна с високопоставени китайски служители в областта на външните работи и отбраната по време на тридневно посещение в Пекин, което да започне утре.

"Тестът ми за Ковид-19 е положителен и затова за съжаление ще трябва да отложа посещението си в Китай", написа 75-годишният Борел в Туитър.

"Чувствам се добре и нямам никакви симптоми.", добави той.

Пътуването до Китай щеше да превърне Борел в последния от поредицата високопоставени европейски служители, които ще посетят Пекин, след като строгите правила за Ковида бяха отменени миналата година.

Френският президент Еманюел Макрон предизвика остри реакции на някои западни съюзници, след като заяви, че Европа не трябва да следва политиката на САЩ по отношение на Тайван, докато летеше обратно от Китай миналата седмица.

Високопоставен служител на ЕС заяви, че Борел се стреми да представи единната позиция на блока и ще настоява Пекин да използва влиянието си върху Русия, за да спре войната в Украйна. /БГНЕС