Борел към РСМ: Конституционните промени са от решаващо значение

Конституционните промени са от решаващо значение трябва да бъдат приети от Северна Македония, за да продължи процеса на присъединяване към ЕС.

Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция с премиера Димитър Ковачевски в Скопие, предаде специалният пратеник на БГНЕС в македонската столица Димитър Русков.

Борел пристигна този следобед в Скопие за срещата на ОССЕ, като беше посрещнат от министър-председателя Ковачевски.

На двустранната среща Ковачевски и Борел обсъдиха актуални събития, свързани със стремежа на Северна Македония към ЕС, напредъка на реформите в ключови области и политическата ситуация в страната. Двамата говориха и за процеса на скрининг, чийто доклад "ще бъде стимул за интензивна ангажираност, за да се ускори процесът на реформи за присъединяването към ЕС".

Конституционните промени са решаващи за бъдещето на РСМ

„Пътят към Европа изисква да завършите процеса на изменение на конституцията и да постигнете напредък по ключови реформи, това е в интерес на всички граждани. Може да не сте съгласни по някои въпроси, но не трябва да има политическо разделение по въпросите на Европейския съюз. Това не е от полза за една партия, а за цялата нация и държава", заяви Жозеп Борел в навечерието на 30-ия Съвет на министрите на ОССЕ.

Той подчерта, че конституционните промени са от решаващо значение за напредъка на Северна Македония и призова "те да бъдат приети възможно най-скоро".

Ковачевски посочи, че "Скринингът е важна част от процеса и потвърждение, че Северна Македония се движи в правилната посока".

Премиерът изрази благодарност за силната подкрепа на Европейския съюз и изрази увереността си, че с новия План за растеж на Западните Балкани Съюзът ще засили ангажимента си към региона. „ЕС е цел и няма друга алтернатива, от нас зависи колко бързо ще влезем там“, каза още министър председателят. Той съобщи, че през декември ще бъде организирана среща за парламентарни избори в страната, перспективата за ЕС и промените в Изборния кодекс в съответствие с препоръките на ОССЕ.

"Влизането в ЕС трябва да бъде най-важната цел за всяка политическа партия“, отбеляза македонският премиер.

"Като правителство работим за въвеждане на европейските стандарти. Затвърждаваме демокрацията, върховенството на закона, постигнахме напредък в реформата на съдебната система и развиваме пазарната икономика. Ние ще продължим да извършваме напредък в тези насоки. Скринингът се случва в очакваният темп. Не позволяваме политическите разногласия да спират приближаването ни към ЕС. Процесът е започнал и няма да спре до влизането на РСМ в ЕС. ЕС е цел и няма друга алтернатива, от нас зависи колко бързо ще влезем там", добави Димитър Ковачевски.

Върховният представител на ЕС приветства успешното председателство на Северна Македония на ОССЕ. Събеседниците се съгласиха, че то е допринесло сериозно за затвърждаването на позицията на страната в международните рамки като конструктивен фактор за стабилност и сътрудничество.

Форумът на ОССЕ ще бъде полезен за Сергей Лавров

Тази позиция изрази дипломатът на Брюксел. Жозеп Борел подчерта, че срещата на ОССЕ е добра възможност за руският външен министър Сергей Лавров да чуе защо Русия е осъдена и изолирана.

„Вашето решение да позволите на Лавров да участва е в съответствие с нашата споделена цел да поддържаме многостранността жива. Това е добра възможност за него да чуе защо Русия е осъдена и изолирана и след това ще може да се върне в Кремъл и да каже на господаря на Кремъл, че ОССЕ и ЕС остават единни в осъждането на незаконното и агресивно поведение на Русия", каза Борел на Ковачевски.

От 30 ноември до 1 декември в Скопие ще се проведе 30-ата среща на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) или т. нар. Съвет на министрите. Форумът се осъществява в условията на тежка международна ситуация, на която сме свидетели през последните години.

ОССЕ е междуправителствена структура със седалище във Виена, която води началото си от Конференцията по сигурност и сътрудничество в Европа (КССЕ) през 1975 г. Понастоящем е съставена от 57 държави от Европа, Северна Америка и Азия с над 1 млрд. души население, включително България. Функциите и целите на ОССЕ на хартия са ясно очертани - предотвратяване на конфликти или посредничество за постигане на мир, контрол над въоръженията, защита на правата на човека, свобода на печата и честни избори. /БГНЕС