Борел: Има споразумение между Косово и Сърбия

Представителите на Белград и Прищина са постигнали споразумение по въпроса за регистрационните номера, потвърди върховният представител на ЕС Жозеп Борел. Той допълни, че страните вече могат "да се концентрират изцяло върху предложението за нормализиране на техните отношения“.

"Имаме сделка! С голямо удоволствие мога да съобщя, че основните преговарящи на #Косово и #Сърбия, с посредничеството на ЕС, се споразумяха за мерки за избягване на по-нататъшна ескалация и за пълно концентриране върху предложението за нормализиране на отношенията им", написа Борел в Twitter.

"Сърбия ще спре да издава регистрационни номера с имената на градовете в Косово, а Косово ще спре по-нататъшни действия, свързани с пререгистрацията на превозни средства".

„Ще поканя страните през следващите дни, за да обсъдим следващите стъпки“, каза Борел.

Преговарящият от Прищина Бесник Бислими заяви, че след споразумението "трябва да продължат интензивните разговори по предложението на ЕС, подкрепено от Германия и Франция, за пълно нормализиране на отношенията".

В същото време той благодари на пратеника на ЕС Мирослав Лайчак и на партиите за тяхната упорита работа.

В началото на срещата Мирослав Лайчак каза, че се надява днес да успеят да намерят решение за деескалация на напрежението. /БГНЕС