Борел: ЕС не може да е наблюдател на диалога за сигурност с Русия

Европейският съюз не може да бъде неутрална страна в преговорите за гаранции за сигурност между САЩ и НАТО с Русия, заяви ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел, цитиран от Financial Times.

В края на 2021 г. Русия публикува проекти на договор със САЩ и на споразумение с НАТО за гаранции за сигурност. По-специално Москва изисква от западните партньори правни гаранции срещу по-нататъшното разширяване на НАТО на изток, срещу присъединяването на Украйна към блока и срещу създаването на военни бази в бивши съветски републики.

"(ЕС) не може да бъде неутрален наблюдател на преговорите", цитира Financial Times думите на ръководителя на дипломацията на ЕС.

Разговорите между Русия и САЩ по руските предложения за гаранции за сигурност са насрочени за 10 януари в Женева. Очаква се те да бъдат обсъдени след това на 12 януари на специално свикано заседание на Съвета Русия-НАТО в Брюксел и на 13 януари на сесия на ОССЕ във Виена.

Киев и западните държави наскоро изразиха загриженост във връзка с предполагаемото засилване на "агресивните действия" на Русия в близост до границите на Украйна. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия придвижва войските си на своя територия и по свое усмотрение. Според него това не застрашава никого./БГНЕС

Брюксел / Белгия