Борбен Кузманов отстъпи на Умбер, Лазаров и Донски с победа на двойки в София

Димитър Кузманов отпадна на старта на Sofia Open 2022. Националът на България за Купа Дейвис отстъпи пред преминалия през квалификациите Юго Умбер (Франция) с 6-7 (4), 4-6 след близо два часа и половина равностойна битка в „Арена Армеец". Кузманов повеждаше с ранен пробив и в двата сета, като в тайбрека на първата част имаше и преднина 4-2 точки, но не успя да пребори съпротивата на левичаря от Франция, който вече е с шест последователно спечелени сета в турнира.

Димитър Кузманов записа изключително силен старт на срещата и успя да пробие рано, след което и да затвърди за преднина 3-0 гейма. Нещо повече, пловдивчанинът стигна до точка за още един пробив, но Умбер успя да се измъкне от деликатната за него ситуация и спечели подаването си за 1-3. Французинът успя на свой ред да пробие началния удар на опонента си, след което изравни за 3-3 гейма. В следващите минути играта беше изключително равностойна, като почти във всеки гейм се стигаше до равенство. Стигна се до тайбрек, в който Кузманов поведе с 4-2 точки, но следващите 5 разигравания бяха за Юмбер, който след 1:32 часа успя да затвори сета в своя полза.

Димитър Кузманов.

Втората част също започна с ранен пробив на Кузманов, който той затвърди с гейм на 0. Това беше и първият случай от началото на двубоя, в който някой от играчите печели гейм на 0. В осмия гейм Юмбер стигна до 3 последователни точки за връщане на пробива. Кузманов отрази първата, но при втората прати топката в аут и резултатът бе изравнен. Впоследствие Юмбер нанесе още един пробив и си подпечата място на осминафиналите, където ще срещне Ян-Ленард Щруф (Германия) или Душан Лайович (Сърбия).

По-рано, Александър Лазаров и Александър Донски започнаха с победа участието си на двойки на Sofia Open 2022. Българският тандем осъществи обрат срещу изключително опитните Фабрис Мартен (Франция) и Айсам Куреши (Пакистан) – 4-6, 6-3, 10-8, след близо час и половина игра.

Пробив в третия гейм се оказа достатъчен за Мартен и Куреши да вземат първия сет. Отново един пробив – този път в шестия гейм и дело на Лазаров и Донски, осигури успеха във втората част. В шампионския тайбрек българският тандем поведе с 5-2 точки, но Мартен и Куреши успяха да обърнат за аванс 7-6. Лазаров и Донски направиха ключов минипробив за преднина 9-8, след което затвориха срещата при първия си мачбол.

Успехът класира Лазаров и Донски на четвъртфинал при дуетите. Техни съперници в следващия кръг ще бъдат водачите в схемата Фабио Фонини (Италия) и Симоне Болели (Италия). За Лазаров това е втори пореден успех в надпреварата, след като в понеделник спечели и двубоя си на единично – над чеха Иржи Лехечка, със 7-5, 6-3.

В надпреварата при дуетите има още една българска двойка – Янаки Милев и Пьотр Нестеров. В първия кръг те ще премерят сили с американските близнаци Джак и Джейми Ванс.

Александър Лазаров.

Силно българско участие на Sofia Open 2022 ще има в сряда, 28 септември. Григор Димитров ще започне участието си в турнира с двубой срещу Иля Ивашка, като срещата е с начален час не преди 18:00 часа. Веднага след края на този двубой в игра ще видим и Александър Лазаров, който ще има за опонент Лоренцо Музети.

На Централния корт за двубоя си от първия кръг при двойките ще излязат Янаки Милев и Пьотр Нестеров, които ще имат за опоненти американците Ванс.

Централен корт, начало 12:00 часа:

Лоренцо Сонего - Бернабе Сапата Мирайес

не преди 14:30 часа:

Фернандо Вердаско - Николоз Басилашвили

Янаки Милев/Пьотр Нестеров - Джак Ванс/Джейми Ванс

не преди 18:00 часа:

Григор Димитров - Иля Ивашка

Александър Лазаров - Лоренцо Музети

Корт 1, начало 12:00 часа:

Марк-Андреа Хюслер - Жофри Бланкано

Ян-Ленард Щруф - Душан Лайович

Иван Сабанов/Матей Сабанов - Роман Жебави/Адам Павлашек

Хънтър Рийз/Сжимон Валков - Уго Нис/Ян Жилински. /БГНЕС