Болшунов триумфира на 30 км скиатлон за първо олимпийско злато

Доминаторът в ски бягането в последните две години Александър Болшунов спечели първа олимпийска титла в кариерата си, след като триумфира в 15+15 километра скиатлон във втория ден на Игрите в Пекин.

Болшунов донесе първа титла за Руския олимпийски комитет в Пекин

25-годишният Болшунов не остави никакво съмнение в превъзходството си, като завърши първите 15 километра класически стил на втора позиция, но в свободния стил дръпна напред и финишира с 1 минута и 11 секунди преднина пред съотборника си от Руския олимпийски комитет (РОК) Денис Спицов. На трето място се нареди финландецът Иво Нисканен (+2:00 минути), който бе лидер след края на класиката, но след това нямаше как да удържи руското дуо.

По този начин Болшунов спечели първо олимпийско злато, след като в ПьонгЧанг преди четири години взе три сребърни и един бронзов медал. Той е и действащият световен шампион в 30 км скиатлон, както и победител в Световната купа по ски бягане за последните два сезона. За Спицов това е трето сребро и общо четвърти олимпийски медал. 30-годишния Нисканен има злато от отборния спринт в Сочи 2014, както и титла в класиката на 50 километра от ПьонгЧанг.

Състезанието бе провал за традиционната голяма сила в ски бягането Норвегия, която окупира почетната стълбичка в дисциплината преди четири години. Този път най-напред от норвежците се класира Ханс Холунд на четвърта позиция, а трикратният олимпийски шампион Йоханес Клаебо завърши 40-ти.

С днешния двоен успех РОК се изкачи до второ място в класирането по медали с общо четири отличия (1 златно, 2 сребърни, 1 бронзово). Лидер е Норвегия с две титли. /БГНЕС