Боклукът оплете като октопод политици и бизнесмени

Сагата с вноса и преработката на опасни отпадъци в България започна още през септември миналата година, след като години наред Перник се оплаква от мръсен въздух, предаде репортер на БГНЕС.

Нено Димов, бивш министър на околната среда и водите

На 3 септември 2019 г. тогавашният министър на околната среда и водите Нено Димов посети Перник заради многобройните сигнали и недоволството на гражданите от острата задушлива миризма, която се носи в града във вечерните часове и през почивните дни. Пред журналисти той съобщи, че заедно с кмета Вяра Церовска са набелязани конкретни мерки, за да се установи кой е източникът на това замърсяване. "С кмета съвместно ще напишем и ще направим искане до МВР, ДАНС, прокуратурата, естествено Районната инспекция по околната среда и "Басейнова дирекция", както и Районната здравна инспекция, за комплексна проверка на всички индустриални обекти в района, за да може да бъде установен или да бъде направен опит за установяването на източника".

ТЕЦ-Бобов дол

Ще бъдат засилени внезапните проверки при зареждането на ТЕЦ-а, за да се види какво точно ще се гори, каза още министърът.

"За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за около 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3%", заявява на 17 септември миналата година Нено Димов пред Нова тв. Месец по-късно, на 11 октомври, в официално съобщение от МОСВ оповестиха, че България няма да внася отпадъци от Италия. В съобщението официално бе отречено, че България и Италия водят преговори страната ни да приема боклук от Рим.

Красимир Живков - зам.-министър на околната среда и водите

Още на 5 септември, обаче, на пристанището в Бургас пристигат 20 контейнера с отпадък от Италия. Получател на товара е българското търговско дружество „Блацион“ ООД, със седалище и адрес на управление в гр. София. Негови управители са македонските граждани Блаже Христовски и Горан Ангелов. Получателят - „Блацион“ ООД, е същият, заради който районната прокуратура във Варна образува досъдебно производство за 25 контейнера със съмнителни отпадъци от Италия, открити на пристанище „Варна-запад“. Контейнерите са пристигнали на 9 октомври, съобщи прокуратурата след разследване. Разследващите дори поискаха съдействие от италианските власти да предоставят информация за фирмата - изпращач „Дентиче Пантелоне" със седалище в Авелино.

Собствениците на фирмата - получател - македонските граждани Блаже Христовски и Горан Ангелов са работили в съдружие с Ецио Боче и Винченцо Трассари, които биват обявени за международно издирване, съобщава тогава наблюдаващият прокурор по делото.

В началото на декември в официално свое прессъобщение обяви, че „до момента Министерство на околната среда и водите няма постъпвала официална информация по случая за натоварени в жп вагони отпадъци в Италия, предназначени за България“.

На 9 януари при мащабна акция на ДАНС и прокуратурата по разследване на водната криза в Перник и вноса на отпадъци от Италия, бе арестуван министърът на околната среда и водите Нено Димов. Ден по-рано министърът е привикан на разпит за намерените контейнери по пристанищата в Бургас и Варна. По данни на разследването, оповестени от прокуратурата, „Димов е издал стотици разрешителни на фирми по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО)“.

„Подкрепям Нено Димов, но не ходя в ареста при него, за да не се тълкува като политическа демонстрация“, съобщи на 8 февруари в ефира на бТВ вицепремиерът Красимир Каракачанов и определи ареста на Димов като „показно политическо убийство“.

Дни по-късно управителите на фирма „Блацион“, внесли отпадъците в България – Горан Ангелов и Блаже Игнатов заявяват в интервю пред македонски медии, че „контейнерите с отпадъците, които пристигнаха на пристанището в България, е трябвало да бъдат прехвърлени в ТЕЦ "Бобов дол". Според Горан Ангелов "отпадъците не били прехвърлени в ТЕЦ "Бобов дол", защото при пристигането им на пристанището вече е бил изтекъл лиценза на централата за изгаряне на отпадъци“. По това време Горан Ангелов е управител на най-голямото депо за отпадъци в Република Северна Македония "Дрисла", край Скопие. В интервю пред медиите той заявява, че „никога не е имало партньорство с „Блацион“ ООД“. "В страната ни /Македония, бел.ред./ никога не сме внасяли каквито и да са отпадъци, защото това е забранено. Това сме правили само и единствено в съседна България".

Ден по-късно, паралелно с ареста на Димов в България, властите в Скопие уволняват скандалния директор на депото за отпадъци Горан Ангелов, който е замесен във вноса на десетки контейнери от Италия в българските пристанища във Варна и Бургас. Депото в Скопие бе дадено на концесия на италианска фирма и при ареста кметът на Скопие обявява „че през изминалите 9 години е имало множество съмнителни бизнес сделки и съдебни дела“.

В началото на февруари България започва да връща италианските контейнери на изпращача им в Италия. Смесеният боклук в 127-те контейнера, който е деклариран като пластмасови отпадъци и каучук, а съдържа текстилни, стъклени и дървени отпадъци, ще бъде върнат на изпращача – италианската фирма „Дентиче Пантелоне“. Получател на 127 контейнера е фирма „Блацион“ ООД, която е регистрирана в София. Отпадъците от Италия са били предназначени за „Trash Universe“ ЕООД в град Гълъбово, където е трябвало да бъдат изгорени.

Паралелно с връщането на контейнерите с боклука, на 13 февруари прокуратурата започва масирани проверки в ТЕЦ „Бобов дол“, където след проверките се оказва, че е горен боклук, примесен с въглища, без централата да има разрешително за това, а на съседна площадка нерегламентирано са складирани тонове отпадъци. Данните оповестява лично главният прокурор Иван Гешев, който взе под специален надзор темата с отпадъците. Разследването доведе до ареста на директора на централата Емил Христов, а масирани проверки бяха извършени и в ТЕЦ-ове "Брикел", "Сливен" и "Перник", свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

При специализирана акция на ДАНС и прокуратурата в София, Русе, Плевен и Монтана в четвъртък, 28 май, бе арестуван заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, както и още шестима души. Те са обвинени за организиране на престъпна група, внасяла незаконно чужди отпадъци у нас. Арестувани са и братя Бобокови, свързани със завода за акумулатори в Монтана, като обвинението срещу тях е, че са изкупували отпадъци, но вместо да ги неутрализират, са ги продавали, както и че не са неутрализирали тонове опасни отпадъци, свързани с производството в завода.

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков е оказвал натиск върху служители на екоминистерството, за да бъдат издадени нотификации на определени дружества за внос на отпадъци предимно от Италия, въпреки че не отговаряли на изискванията, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Според разследващите зам.-министърът Красимир Живков е участвал в организирана престъпна група заедно с бивш директор на РИОСВ-Плевен (също задържан в ареста) и други длъжностни лица. Досъдебното производство по случая е започнало през януари и се наблюдава от специализираната прокуратура. Живков е оказвал влияние върху свои подчинени да разрешават вноса на отпадъци от Италия на фирми, които не са имали разрешително за внос на такива отпадъци, както и не са имали разрешителни за преработка на отпадъците, а са разполагали само с площадки за съхранение. Живков е принуждавал и фирми, които са генерирали опасни отпадъци, да ги предават на завод за акумулатори в Монтана.

Днес стана ясно, че проверки, възложени от прокуратурата на местните власти, са установили 1426 незаконни сметища и 440 локални замърсявания в страната. В резултат на проверките Върховната административна прокуратура препоръча на Министерството на околната среда и водите да засили контрола по премахване на незаконните сметища и да бъдат санкционирани виновните.

А пътуващите по АМ Струма все още треперят, когато минават покрай 62-ри километър на пътя при горялото през миналото лято сметище. Пожарът затвори едното платно на магистралата за повече от десет дни, а възстановяването на пътя глътна близо 2 милиона лева държавни пари, както и четири месеца ремонт. Според еколога на „Феникс“ Светла Кирилова през фирмата месечно минават над 500 тона отпадъци, които се събрат, сепарират и превозват за преработка от предприятия в цялата страна. /БГНЕС