Бойко Синапов: Ситуацията в животновъдството е плачевна, ако не се решат проблемите – протест

Ситуацията в сектора животновъдство е плачевна, защото не само фуражите за животните поскъпват, а всичко.

Имаме уговорка със земеделското министерство, че ще се проведе извънреден Консултативен съвет по животновъдство, ако и тази седмица се опитат да протакат във времето, ние ще сме принудени да излезем на протест.

Това заяви в интервю за БГНЕС Бойко Синапов, председателят на Асоциация „Обединени български животновъди“.

Бойко Синапов

„Ситуацията в сектора животновъдство е плачевна, защото не само фуражите за животните поскъпват, а всичко. При зърнопроизводителите нерегламентираният внос ги задържа, но при тях е много по-различно, защото те имат склад, където да държат своята стока, ние нямаме

възможност за това, не можем да държим гладни животните”, заяви Синапов.

„От Министерство на земеделието бяха поели ангажимент още преди Нова година, че ще дадат възможност да се възползваме от украинския внос на фуражи, все още нямаме възможност за това нещо. Виждате ситуацията с млечното животновъдство колко е лошо, сриват се цените, намираме се като цяло в много трудна ситуация. Ако на извънредния Консултативен съвет по животновъдство не се разберем, сме принудени да излезем на протест”, обясни още Синапов.

„Лошото е, че имаме възможност да излезем от тази трудна ситуация, кризи има навсякъде, но хората намират възможност за решение. Членската маса иска решение на тези проблеми, хората си искат правата, и въпросът трябва да се дискутира със земеделското ведомство”, коментира още той.

За Гергьовден и Великден българските овцевъди имат възможност да предложат на пазара български агнета. „Предупредили сме нашите контролни органи да си свършат работата, за да може да не подвеждаме отново потреблението и хората да не купуват вносни и некачествени агнета. Ако този контрол не се допусне, това отново ще бъде шамар за българските граждани. Като гледам какъв е контролът на млечните продукти, ситуацията е страшна. Млякото се изкупува на възможно най-ниски цени, а за потребителите в магазина цените са много високи. Убеден съм, че това е работа на държавата, контролните органи трябва да си свършат работата”, призова Бойко Синапов.

На въпрос относно твърдения на негови колеги, че зелените коридори за износ от Украйна съсипват българското производство, председателят на животновъдната асоциация заяви, че това е истина, но е само следствие на факта, че „нашите властимащи просто не се справят със ситуацията“. „Има например внос от Украйна към Унгария, Полша, и след това към България. Това е най-лесната ниша, защото ние се оказваме най-лесната държава с най-слаб контрол. Друга държава с такъв слаб контрол няма никъде в Европа. Като член на ЕС, ако изнасям производство към Германия, нещата са много по-сложни, отколкото ако внасям към България. Ние сме свободен, безразборен пазар на вносни продукти, затова ни заливат отвсякъде с нискокачествени стоки”, завърши експертът в бранша. /БГНЕС