Бойко Рашков: Караянчева е заплашвала регионалния шеф на полицията в Кърджали

От дълги години в нашата страна се е утвърдила практиката преди избори да се купуват гласове. Тя не само се е утвърдила, но благодарение на бездействието на властите, органите на МВР са бездействали 10 години и са улеснявали корупцията. Иначе много обичаме да създаваме антикорупционни органи.

Това заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, предаде репортер на БГНЕС.

Бедността е средство за постигане на политически цели в предизборното състезание, подчерта Рашков. Той съобщи, че търговците на гласове са предлагали хляб, брашно, леща, дърва за огрев и суми от порядъка на 30 - 40 лева.

Изненадани сме от броя лица, които се занимават с такава престъпна дейност. Например районите Гурково, около Стара Загора, Хасковска област, Твърдица – са наситени с лица, които се занимават с тези деяния. Покупката било с лева, било по друг начин на гласове, които да се насочват към една или друга политическа партия", каза вътрешният министър.

Рашков съобщи, че бившият председател на Народното събрание и кандидат за народен представител от ГЕРБ Цвета Караянчева се е обаждала на регионален директор на МВР в Кърджали и го е заплашвала с уволнение. Този телефонен разговор е проведен след 22 часа, съобщи Рашков и попита:

И точно тези хора искат да се връщат на власт? Точно това е тяхната заявка – не преследвайте нашите членове, защото ще ви уволним утре.

Случаите в Кърджалийско са общо два, уточниха от МВР – в Момчилград е задържан директорът на горското стопанство. В Кирково също е задържан директорът на горското, заедно с местен бизнесмен.

Вътрешният министър съобщи още, че в Гурково за купуване на гласове са задържани активисти на ДПС. Кметът на Гурково и неговият син са задържаните.

Вътрешният министър увери, че в последните два месеца има засилена активност по отношение на противодействие на престъпленията, свързани с изборните политически права на българските граждани. Рашков уточни, че на ниво органи на МВР и прокуратура аз не виждам да има сериозни проблеми в съвместната им работа по разследване на този тип престъпност.

„Тези усилия дадоха ярки резултати, които в сравнение с предходните ни позволяват да кажем, че предходното ръководство на МВР не е полагало такива усилия за противодействие на този вид престъпност“, смята Рашков.

До този момент са образувани общо 72 досъдебни производства, а проверените места, за които данни и сигнали за купуване на гласове, са общо 3 146.

Общо 130 полицаи от Главна дирекция „Национална полиция“ ще бъдат командировани в 17 областни дирекции на МВР, за да подпомагат своите колеги по опазване на реда в изборния ден. /БГНЕС