Бойко Рашков иска по-тежки наказания за трафикантите на хора

Не може успешно да противодействаме на престъпленията с трафика на хора, ако продължават да се налагат условни присъди. Очевидно е, че тези либерални наказания не могат да окажат превантивно и възпиращо деяние върху дееца.

Това заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който и оглавява Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Дали успяваме да укрепим психиката на жертвите на тези престъпления, попита Рашков. Струва ми се, че в тази посока ние не успяваме, каза той и като причина посочи леките наказания, налагани от правосъдните органи.

Трябва да предвидим наказания в НК, чрез които по-успешно да преодоляваме последиците от престъпленията от трафик на хората, заяви вътрешният министър.

Силовият вицепремиер коментира и сигналите за купуване на гласове в хода на предизборната кампания. Припомняме, че в сряда той съобщи, че областни управители, и конкретно този на област Смолян, са се оплакали от голям натиск в различни населени места в хода на предизборната кампания.

Определени политически сили се опитват за пореден път да провеждат кампания с натиск върху избиратели. Поставят в зависимост работата на хората от това за кого ще гласуват. Някой иска да управлява държавата, изкривявайки волята на хората, заяви днес Бойко Рашков.

Вероятно тези процеси ще се задълбочат, предположи вътрешният министър и заяви: Ние ще противодействаме на това. За това е служебното правителство и МВР като основен носител на тази отговорност, ще упражнява правомощията си по закон, подчерта Рашков.

Старанието, усилията и стремежът на някои да стимулират граждани да гласуват на основа не на волята им, а на друго, създава опасност резултатите от изборите да дадат възможност в законодателния орган да попаднат „избраници”, които не са получили достатъчен вот на избиратели, каза още Рашков.

По повод хода на разследването на незаконните трансплантации в болница „Лозенец”, Рашков коментира, че е установен контакт с представители от Молдова, които да съдействат за установяването на лица, явили се като донори в нашата страна.

В отговор на въпрос на медия, Рашков говори и за отстранения директор на полицията в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев.

Не ми е известно да са се появили различни интерпретации за Пловдив, каза Рашков и подчерта, че както няколко ръководители на служби след стъпването в длъжност на служебното правителство, са излезели в дълъг отпуск, така направил и Рогачев.

Така и в Пловдивската директорът излезе в отпуск по болест. Сега е излязъл в отпуск по майчинство до есента. Поради наличието на изискуемите от закона основания и факти по отношение на него е започнато дисциплинарно производство, как ще приключи – може да каже само разследващият екип. Временно на негово място е назначен друг началник. Дирекцията в Пловдив в момента работи нормално и без да бъде ръководена от излезлия в майчинство, коментира Бойко Рашков.

Той припомни операцията срещу корумпираните полицаи от пловдивското 3 РПУ и посочи: Поради факта, че не знае какво се случва в поделенията на полицията, явно не му е там мястото. /БГНЕС