Бойко Борисов: Слави Трифонов да поеме отговорност

Като гледам изказванията на нашите опоненти, всички искат да омаловажат безспорния успех, който всички вие постигнахте. За съжаление, патриотичният фронт се разединиха, иначе сега щяха да са в парламента. С тези думи министър-председателят Бойко Борисов започна изказването си пред членовете на кабинета преди началото на заседанието на Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Всички членове на кабинета днес са в Министерски съвет, а Борисов даде своята оценка за проведените в неделя парламентарни избори.

Ние с нашия опит и експертиза, и с 10% убедителна победа, сме длъжни пред нашите избиратели да предложим вариант за управление. Виждам огромна безотговорност от другите политически партии. Дори някои стигат до там, че след като похарчихме 150 милиона, изпитват неудовлетвореност и изпитват желание за още нови избори. Ние с удоволствие ще се явим и на такива, заяви Борисов, но подчерта, какво би последвало в този вариант: Ефектът е, че освен парите и времето, които ще се загубят, пандемията не е отшумяла, а на нас като парламентарна република, ни трябва работещ парламент.

Да приемем вариант нови избори – тогава хората, работещите хора и бизнесът, които в голямата си част гласуваха за нас, ще видят тяхната безотговорност и страх. Защото е много лесно да критикуваш и намираш кусури. Всички анти-ГЕРБ, анти-СДС имат възможност за огромно мнозинство в парламента. Ако не го направят, това означава, че те искат да хвърлят държавата в хаос и това показва, че не са способни да управляват, каза Борисов.

Той призова лидерът на "Има такъв народ", които излизат като втора политическа сила след вота в неделя да поеме своята отговорност.

Тяхната игра най-вероятно ще бъде да предизвикат още хаос. Ние носихме отговорност до изборите, от тук нататък колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да си поеме отговорност, заяви Борисов и добави: За това най-колегиално го моля, да започнат да си правят състава на правителството, кой ще е председател на парламента, на комисиите, министри, зам.-министри.

Да не дезертират, да не се оправдават, че им липсва нещо. Готов съм да имам десет дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление на държавата. Искам бизнесът да е спокоен, а той ще е такъв, когато има ясно управление на държавата, каза още Борисов и подчерта, че партиите, които досега бяха в опозиция, се сринаха.

Ако толкова им се вижда тежка политическата обстановка, ако толкова няма решение, новите избори не са решение. Ето ви решение, нали всички говорихте за Велико Народно събрание, за мажоритарни избори, нека президентът Радев да внесе неговия проект за конституция. Свикваме ВНС, решаваме всички проблеми и започваме на чисто, предложи премиерът.

Вместо да се караме, влизаме приемаме в парламента, приемаме проекта за конституция на Румен Радев и отиваме на избори за Велико Народно събрание. Тогава има смисъл да се правят избори, иначе ГЕРБ го махаме от общия резултат и пак същите трябва да направят правителство, заключи Борисов. /БГНЕС