Богданов: Основните ни усилия са насочени към намаляване на инфлацията

Запазва се оптимизма за развитието на българската икономика както през 2023 г., така и през тази година. Ръстът на Брутния вътрешен продукт ще надскочи този от м.г., който е около 1,8% и очакваме той да надвиши 2% и да се доближи до 3%, но това зависи от световната динамика. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.


Очакваме положителен ръст на българската икономика и положителен ръст на инвестициите - нещо, което видяхме и през 2023 г. - отчетохме рекордни нива през последните 12-15 години., над 7 млрд. лева преки чуждестранни инвестиции за 11-те месеца на м.г., обясни Богданов.

По отношение на влизането на България в еврозоната през 2025 г., министърът каза, че трябва да продължим да се борим с високите инфлационни нива от миналата година и уточни:

"Видяхме, че инфлацията намалява. В момента сме на нива под 5%. това трябва да продължи и е един от основните критерий и остава единственият, който България не би изпълнила към момента. Основните ни усилия ще бъдат насочени натам. Целта е януари 2025 г., но ние трябва да се фокусираме и върху самия процес и да изпълним всички ангажименти, които са необходими."

Богдан Богданов изрази надежда, че много скоро страната ни трябва да излезе от негативния списък за пране на пари. Той добави още, че миналата седмица Държавната консолидационна компания е погасила своя кредит от над 126 млн. лева към Българската банка за развитие и в момента няма лихви, които да текат и няма държавни дружества, които са били заложени като обезпечение за този кредит. /БГНЕС