Богданов: „Лукойл Нефтохим“ ще внася средства във Фонда за сигурност, когато влезе в сила законът

За да може „Лукойл Нефтохим” да внася средства във Фонда за сигурност на електроенергийната система във връзка с допълнителното облагане на компанията, според което тя трябва да превежда към фонда всеки месец 70% от ценовата разлика между суровия петрол сорт „Брент” и руския по-евтин нефт „Уралс”, трябва да влезе в сила законът. Това заявява министърът на икономиката Богдан Богданов в отговор на депутатско питане, предаде репортер на БГНЕС.


Съгласно Заключителните разпоредби на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт (ЗКРПТ), за да влезе в сила законът е необходимо да са изпълнени кумулативно няколко предпоставки.

Трябва да бъде приключена процедурата по нотификация по Директива (ЕС) 2015/1535 на Европейския парламент и на Съвета от 9 септември 2015 г., установяваща процедура за предоставянето на информация в сферата на техническите регламенти и правила относно услугите на информационното общество. Второ, трябва да се получи положително становище от Европейската комисия по процедура по нотификация за съответствието на закона с правото на Европейския съюз и с правилата в областта на държавните помощи.

Нотификацията, предвидена в Заключителните разпоредби на ЗКРПТ е направена на 09.02.2023 г. в Информационната система за технически регламенти (TRIS) на ЕК. Законът е нотифициран като фискална мярка, за която съгласно изискванията на Директивата не се предвижда период на прекъсване.

По отношение на предвидена нотификация с разпоредбата от Заключителните разпоредби на1 21.09.2023 г. е изпратено уведомление до ЕК чрез Постоянното представителство на РБ в ЕС, по което се очаква становище.

Тъй като към настоящия момент не са изпълнени кумулативно разпоредбите, законът не е влязъл в сила, предвид което за министъра на икономиката и индустрията не е възникнало задължение за определяне размера на месечната вноска, съответно за задължените лица не е възникнало задължение за внасяне на месечните вноски по чл. 1 от закона, заявява Богданов.

В допълнение ви уведомявам, че със Заповед на министъра на икономиката и индустрията е създадена междуведомствена работна група със задача да изготви проекти на програми за финансова подкрепа на физически лица за транспорт и Постановление на Министерския съвет за условията и реда за предоставяне на средствата от събраните вноски по реда на глава втора от ЗКРПТ, като към настоящия момент е изготвен проект на Програми за финансова подкрепа на физически лица за транспорт и предстои изготвянето на Постановлението. /БГНЕС