Богдан Милчев: „Тракия“ е най-опасната и смъртоносна магистрала в целия ЕС

Магистрала „Тракия“ е най-опасната и смъртоносна магистрала в целия Европейски съюз.

Няма в ЕС магистрала с такова натоварване и с толкова много жертви, колкото има на магистрала „Тракия“ средно на километър.

Това каза в интервю за БГНЕС Богдан Милчев, председател на Управителния съвет на Института за пътна безопасност.

Един от основните проблеми, свързани с пътната безопасност, е, че до този момент в България няма създадена методология, по която да бъдат определени опасните пътища. В Института за пътна безопасност такава методология вече е разработена, която на базата на данните от Гаранционния фонд определя по степен на риск различните области в страната по опасност, но тя не е утвърдена и приета от държавата, обясни Милчев.

„Определихме 9 пътя в България, които според нашата методология са с най-висок риск от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия“, уточни Милчев. Той подчерта, че един от най-опасните е път I-5, който започва от Русе и слиза до Маказа, пресича цяла България, и там абсолютно всяко кръстовище е с потенциален висок риск от настъпване на ПТП, защото самото проектиране на пътя е "изключително погрешно и опасно направено". Проблемни са и пътищата Русе – Бяла, Пловдив – Карлово, както и ремонтираният път Пловдив – Асеновград, тъй като по Околовръстното шосе продължават да се случват инциденти.

„В България има 60 000 км пътища, само 20 000 км от тези пътища са Републиканска пътна мрежа, 20 000 км са общински улици, и около 20 000 км са четвърти клас улици“, уточни Милчев и обясни, че ще бъдат необходими 50 – 60 г., за да бъдат обходени и оправени всички пътища. „Затова е толкова важно да създадем методология, която да оцени риска, да го приоритизира, и да започнем с малкото пари, с които разполагаме, да оправяме най-опасните места, а не местата, които са най-шумни и най-много протестират хората“, смята шефът на Института за пътна безопасност.

Той е категоричен, че в България не можем да говорим за пътна безопасност. „По-скоро през последните месеци говорим за "пътна опасност", и ако не бъдат предприети действия от страна на държавните институции да започнат да управляват риска от пътнотранспортни произшествия, то тази опасност ще се превърне в заплаха за националната ни сигурност“, подчерта Милчев.

На въпроса подготвена ли е страната ни за есенно-зимния период, той отговори, че през последните две години, откакто България е в политическа нестабилност, постоянно ни плашат, че зимното почистване не е осигурено, обаче в крайна сметка се оказва, че някак успяваме да почистим пътищата. „Аз съм убеден, че и тази година пътищата ще бъдат по някакъв начин почистени, но по-големият проблем е целогодишната поддръжка на нашите пътища, защото точната дума е: мърляво поддържане“, смята Милчев. Според него именно това е и причината за бързото разрушаване на пътищата, които много бързо стават негодни и опасни за използване от шофьорите. Това е и причината той да е на мнение, че е необходима цялостна нова концепция за тяхната поддръжка.

„Крайно време е държавната фирма „Автомагистрали“, която трябва, и е създадена още през миналия век, да поддържа магистралите и първокласните пътища. Липсата на капацитет и ресурси в „Автомагистрали“ я превръща в една гара "разпределителна" на едни бюджетни средства, което със сигурност не е било смисълът на създаване на това дружество, и е една голяма възможност за държавата да увеличи капацитета си така, че тя наистина да не е зависима и да не бъде изнудвана от строителните фирми със зимното поддържане“, сподели Милчев.

Според него най-големият проблем е липсата на институционално лидерство. „По темата пътна безопасност се упражняват безброй експерти, телевизионни, самоуки, и въобще хора, които имат желание да получават изява“, каза той и добави, че управлението на риска от ПТП е цяла наука. Шефът на Института за пътна безопасност посочи, че „кутията на Пандора“ е отворена през 2018 г. с катастрофиралия край Своге автобус - именно тогава става реалност, че „пътищата ни убиват“.

Под негов личен и обществен натиск правителството на Бойко Борисов през 2018 г. създава Държавна агенция за безопасност на движението по пътищата. „Тази Държавна агенция трябваше да поеме институционалното лидерство, да застане като флагман най-отпред, и да даде посоката и поведението, да носи общата отговорност за това какво е състоянието на безопасността и защо нея я няма в България. Тя обаче някак си се скри и се превърна в един параван на проблемите, тя се държи повече като неправителствена организация, отколкото като лидер на безопасността в България. Затова са необходими незабавни кадрови и структурни промени“, заяви Милчев. Той е категоричен, че някой трябва да поеме управлението на пътната безопасност в страната, да има конкретни лица и политики, за да можем да търсим отговорност, защото освен шофьорът, институциите също имат отговорност в това отношение.

Богдан Милчев

„Увеличаването на контрола не може да бъде мярка. Увеличаването на контрола е задължение. И е много погрешно да ни се предлагат за мерки задълженията на различните институции, които те трябва всеки ден да вършат“, коментира той по отношение на борбата с рецидивистите на пътя, прокарана от Бойко Рашков по време на правителството на Кирил Петков и продължена от служебното правителство на Гълъб Донев. „Служебното правителство се вслуша в това, което лично аз им предложих – и на министър Демерджиев, и на неговия екип, да променят методологията на контрол, и в момента от статичен контрол се движат полицаите към динамичен контрол, но това само по себе си няма да издържи дълго време“, смята Милчев.

По думите му резултатите за това са показателни – в началото на август 2022 г. с повече от 50% са се увеличили жертвите спрямо първите дни на август 2021 г. В края на август т.г. жертвите са толкова, колкото и през м.г. За първите 20 дни от септември 2022 г. има спад на жертвите с 5% спрямо септември 2021 г., и това показва, че усилията на МВР дават резултат. Въпреки това обаче според експерта това е изключително недостатъчно, и ако МВР не предприеме последващи действия, резултатите отново ще влошат. „Всеки един шофьор, когато е на пътя, не иска да убие или да бъде убит. И всеки един шофьор според собствените си възможности дава най-доброто от себе си, за да не загине. Никой не иска да умира или да убива, но въпреки това в България се случва постоянно“, заяви Милчев, като пожела на шофьорите да имат повече късмет.

По думите му обучението е един вечен проблем и той ще съществува, докато изпитът за шофьорска книжка не стане прозрачен и не се промени неговата организация. Според Милчев изпитът трябва да бъде много труден, с много елементи и изисквания, да е прозрачен, защото ако курсистът се обучи правилно, няма как да не го вземе. Той уточни, че в момента над 80% от шофьорите взимат изпита от първия път, което би следвало да означава, че и обучението, и изпитът са адекватни, но същевременно това, което виждаме на пътя, не е адекватно. Неговото предложение е всички изпити да станат публични. Ако в момента тече един изпит, той се предава в реално време в електронните масиви на ДАИ, ДАИ може с един бутон да предаде сигнала на сайта на Министерството на транспорта и съобщенията и изпитът да бъде наблюдаван от всеки, който поиска да го гледа. „Това е т.нар. извънсистемен контрол, докато той не бъде допуснат, ние ще говорим за корупция в изпитите“, каза Милчев.

Той коментира и решението на Министерския съвет магистралата Русе – Велико Търново да бъде обявена за национален обект. „Това са някакви политически хватки, с които да правят политика“, сподели той и добави, че не смята, че това ще повлияе върху по-бързото изпълнение на строежа. „Смятам, че Агенция „Пътна инфраструктура“ се управлява от изключително корумпирани хора. Смятам, че пътищата ни се нуждаят от нова визия за управление. Смятам, че имаме нужда от нови хора“, заключи Богдан Милчев. /БГНЕС