Богдан Кирилов: Ще има забавяне на доставките на "Модерна"

Общо 260 хиляди дози от ваксината на „АстраЗенека“ се очакват през този месец. Това обяви председателят на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, предаде репортер на БГНЕС.

Кирилов заяви, че след като ваксината на „АстраЗенека“ беше одобрена от Европейската агенция за лекарствата, очакваме да се публикува продуктовата информация за нея. Кратката характеристика за нея ще бъде изпратена на специалистите.

„По предварителна информация от производителя очакваме на 7 февруари да пристигнат 48 хиляди дози от ваксината на „АстраЗенека“. Следващата доставка ще бъде на 14 февруари, когато трябва да получим още 75 хиляди дози. Още 136 хиляди дози се очакват в края на месеца“, уточни Богдан Кирилов.

Очаква се забавяне на доставката на ваксините на „Модерна“. Вместо 8000 дози ще получим 6000 следващата седмица. Очаква се това забавяне да бъде наваксано до края на месеца.

"В събота получихме информация, че следващата доставка, която е планирана за седмицата, започваща от 8 февруари, ще бъде намалена с 2000 дози, т.е вместо 8 000, както бяхме получили първоначална информация, ще получим 6000 дози. Впоследствие в рамките на месеца ще бъде компенсирано, но не знаем все още конкретна дата дали ще бъде 9-и, 10-и или 11-и. Все още нямаме информация", обясни Кирилов.

Тази сутрин на летище София пристигнаха над 17 000 дози от новата партида ваксини на "Пфайзер/Байонтех" . От логистичния център на летището те ще бъдат разпределени до всички точки на страната. /БГНЕС