Богдан Кирилов: Промяна в цена на лекарство може да стане веднъж годишно

Има пределни цени на лекарствата в зависимост от това дали се дават с лекарско предписание. Увеличението на цената на лекарство може да стане веднъж годишно в рамките на инфлацията, която НСИ отчита“. Това заяви пред бТВ Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

„Регулацията на цените в рамките на Европейския съюз е единна. Затова може да се наблюдават разлики в цените спрямо държави, които са извън ЕС“, уточни той. Според него е важно да се намери баланс в рамките на Европейския съюз, за да не се стига недостиг до лекарства.

„Факт е, че в различни периоди се наблюдава недостиг на определени продукти. Недостигът на един лекарствен продукт води до свръхтърсене на алтернативата. Това води до възможно забавяне и на алтернативния продукт“, посочи той. „Част от хората са с впечатление, че държавата се занимава със закупуването и разпределянето на лекарствата. Касае се за един пазар, който е частен – производителите и аптеките са частни. Регулаторът има друга роля“, допълни директорът на ИАЛ. /БГНЕС