Богдан Кирилов: Процесът по ваксинация ще бъде ускорен

240 000 ваксини срещу коронавирус пристигат у нас през този месец. А през март се очакват още половин милион дози. Това каза пред БНТ директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той очаква съвсем скоро да започне имунизацията на хронично болни и хора над 65 години.

"Вече наблюдаваме регулярност в доставките и разпределението, но независимо от това доста често се променя информацията по отношение на количества и конкретна дата, която ЕК и съответните производители предоставят на държавите-членки, но виждаме вече, че всяка седмица има доставки и навлизаме в един нов етап", каза Кирилов.

Той отбеляза, че по първоначални прогнози от производителите за месец март се очакват над 500 000 дози. По думите му ще има доста по-голяма възможност за ваксиниране на по-голям брой хора и процесът по ваксинация ще бъде ускорен.

"Очаква се и седмият договор на ЕК да бъде финализиран, като общото количество, което България може да закупи по тези договори надвишава 18 милиона дози и тъй като една от ваксините се очаква да бъде с еднодозов прием, така че ще има за над 10 млн. население - ще има достатъчно ваксини за цялото население", каза директорът на Агенцията по лекарствата.

По думите му нагласите на хората се променят изключително динамично. "Това, което наблюдавахме към месец октомври беше между 30-35%. Виждаме, че това се увеличава, все още е голям делът на колебаещите се, но именно тук е и ролята на здравните институции, както и на медиите, да се създаде една обективна информационна кампания, така че всеки сам за себе си в консултация с медицинския специалист да вземе решение", каза Кирилов.

България на този етап е предвидила 300 млн. за закупуване на ваксини. Ако останат ваксини те могат да бъдат дарявани или продавани на други държави при съгласие на производителите. /БГНЕС