БНП: Гърция допуска двойни стандарти по отношение на РСМ

След продължително обсъждане, Българската национална платформа прие настоящата декларация, която се обявява срещу негативното изказване на Министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис по адрес на България във връзка с нейната позиция за евроинтеграцията на Северна Македония. Изтъкнати са редица аргументи, които показват наличието на двоен стандарт в политиката на Гърция и се отправя апел г-н Мицотакис да подкрепи истината и демокрацията в Северна Македония.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на декларацията:

„ДЕКЛАРАЦИЯ

ПО ПОВОД КРИТИЧНО ИЗКАЗВАНЕ НА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ГЪРЦИЯ КИРИАКОС МИЦОТАКИС КЪМ ПОЗИЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ЕВРОИНТЕГРАЦИЯТА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

На 30 септември премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви: „Ние не подкрепяме България в проблемите, които тя създава в европейската перспектива на Северна Македония. След няколко дни срещата на върха ЕС-Западни Балкани ще се проведе в Словения и ние като Европа трябва да изпратим ясно послание в полза на присъединяването на тези страни към ЕС“.

Дълбоко сме изненадани от тези думи и ги приемаме като наличие на двоен стандарт. Гърция е не само наш съсед, но и съюзник в НАТО и ЕС, от което следва, че би трябвало да споделяме общи ценности. По силата на тази солидарност, би следвало Атина да защити или поне да бъде неутрална към интересите на България като страна член на ЕС, а не да застава зад позицията на Северна Македония като страна кандидат за член на ЕС. Още повече, че самата Гърция имаше дългогодишен спор, който приключи едва през 2018 г. с подписването на Преспанския договор, но през м. юни т.г. заяви, че не е доволна от начина, по който Скопие го изпълнява. Поради тази причина гръцкият парламент все още не е ратифицирал няколко документа, свързани с прилагането му. Много гръцки политици и анализатори предупреждават, че ако нереформирано Скопие влезе в ЕС, то не ще се откаже от своите претенции за „македонско“ малцинство в Северна Гърция, за което предшественици на г-н Мицотакис като Пангалос, Каменос, Самарас, а и официалната гръцка статистика, са смятали, че е друго! По предложение на МАНИ, Собранието в Скопие вече прие документ за времевия и пространствен континуитет на македонската нация и диалектните форми на официалния език, което вече е документална основа за такава времева и териториална експанзия!

Изказването на г-н Мицотакис е направено въпреки факта, че всички правителства в Атина в продължение на 28 години спираха Скопие за членство в НАТО и ЕС заради спора за името на бившата югославска република. По този начин Гърция защитаваше своите национални интереси и най-вече античното си наследство, узурпирано и фалшифицирано в Скопие след 1991 г. Гърция не се съобрази с приетата от Скопие формула, че на базата на обективните факти има различни интерпретации в гръцкия и македонския наратив за миналото, а наложи своята позиция като недискусионна. През цялото това време България като съсед и приятел проявяваше разбиране към гръцката позиция и никога не е заявявала, че с поведението си Гърция създава проблеми пред евро-атлантическата перспектива на Скопие! Именно по предложение на България бе приета клаузата за автоматично влизане в НАТО, щом Скопие реши с Гърция проблема с името на държавата.

Спорът на България със Северна Македония само отчасти е идентичен в историческата си част – София не е съгласна нейното средновековно и възрожденско наследство да бъде ограбвано, разрушавано и фалшифицирано с подкрепата на властта в Скопие. Така, както няма гръцки и македонски наратив на обективните факти от античността, по същия начин няма и български и македонски наратив на обективните факти от средновековието и възраждането. Документите са такива, каквито са, а представянето им е истина или лъжа!

С подкрепата на г-н Мицотакис за сегашната политика на Северна Македония, той застава зад системно използваните от управляващите в Скопие репресии, клевети и лъжи срещу България, че оспорвала съвременната македонска идентичност и език. Няма български държавник, политик или учен, който да е правил такива изказвания. България подчертава, че правото на днешните граждани на Северна Македония да се чувстват както желаят, в т.ч. и македонци, и да наричат официалния си език както желаят, в т.ч. и македонски, не подлежи на каквато и да било дискусия, защото това засяга свободата на всяка личност.

В същото време България настоява Скопие да се съобразява със съвременните европейски стандарти и най-вече критериите за правата на човека и не само да престане да унищожава и фалшифицира, но и да прекрати преследването на тези свои граждани, които продължават да съхраняват българското си самосъзнание и продължават да наричат майчиния си език български. Последните драстични проблеми в тази насока са заплахите и пречките, които бяха създавани пред някои от тези лица по време на преброяването на населението на Северна Македония през м. септември т. г.

Няма демокрация, когато някой диктува на македонските българи каква е тяхната идентичност и език! Не е добросъседство, когато някой подкрепя тази липса на демокрация! Единственият път към стабилността на т.н. Западни Балкани е тяхното истинско демократизиране. Освен това когато г-н Мицотакис говори за „ясно послание в полза на присъединяването на тези страни към ЕС“, трябва да се има предвид, че част от този регион е и Косово, което Гърция не е признала като независима държава. Как тогава г-н Мицотакис вижда цялостната европейска перспектива на региона? Или смята, че тя може да бъде само частична? Очевидно е, че изразената позиция не предлага окончателно трайно решение!

Апелираме към г-н Мицотакис да преосмисли посланието си и като политически лидер с историческо образование, познаващ подробно фактите, да подкрепи истината и демокрацията, които са единствената врата за Северна Македония по пътя ѝ към ЕС“, се казва в декларацията на Българската национална платформа, подписана от нейния председател доц. д-р Спас Ташев и секретар инж. Георги Мъндев. /БГНЕС