БМЧК: Доброволчеството става все по-популярно сред младите хора

БЧК разполага с над 7 хиляди доброволци, разпределени в 259 клуба в цялата страна, както в областните градове, така и в отделните общини. Това каза за БГНЕС председателят на Българския Младежки червен кръст Стели Джамбазова.

Всяка година на 5 декември организацията отбелязва Деня на доброволчеството, който се отбелязва от милиони доброволци по целия свят.

"Това, че доброволците на БМЧК се занимаваме с много и различни дейности, е основната причина, която мотивира младите хора да участват в Българския червен кръст и младежката организация към него. За разлика от повечето неправителствени организации, които са фокусирани само в една сфера, при нас това не е така: ние се занимаваме с първа помощ, с активно включване в социална среда, промотиране на здравето, и т.н., като всеки човек може да намери своето място и своята тема, в която иска да се развива", допълни Джамбазова.

Стели Джамбазова, БМЧК

Все повече млади хора искат да оползотворят времето си в нещо, полезно, което да правят; да оказват помощ на нуждаещите се, и да придобият умения за живот, които стават все по-популярни. "Защото ние като доброволци не само даваме, но и много получаваме за личностното си развитие и се обогатяваме като хора".

Доброволчеството става все по-популярно сред младите хора, особено сега след пандемията и след войната в Украйна, отчита Джамбазова. "Това да си доброволец и да направиш нещо за някой без да очакваш абсолютно нищо в замяна, ти носи чувство на удовлетвореност, на полезност за това, че си отделил от личното си време, за да си от полза на общността".

При нас идват всякакви хора от всякъде, имаме доброволци и в най-малките населени места, радва се Джамбазова. "Ние си ставаме приятели, има чувство на принадлежност и общност, това ни държи заедно", завърши председателят на БМЧК./БГНЕС