Блумбърг: Турция поема командването на силите на НАТО в Косово

Турция се подготвя да поеме командването на силите на НАТО в Косово в рамките на планирана ротация през есента, след най-тежките сблъсъци в региона от десетилетие насам, съобщава Блумбърг, като се позовава на свои източници, запознати със ситуацията.


Турция, която разполага с втората по големина армия в рамките на Организацията на Северноатлантическия пакт след САЩ, ще поеме ръководството на мисията, известна като КФОР, от Италия през октомври. „Прехвърлянето на правомощията се обмисля от известно време, но окончателното решение беше взето едва наскоро", отбелязва Блумбърг.

Турското министерство на отбраната и представителите на НАТО все още не са коментирали информацията.

БГНЕС припомня, че по искане на НАТО Турция разположи батальон от командоси в Косово след протестите, при които бяха ранени 30 миротворци. Случилото се застраши дългогодишния процес на нормализиране на връзките между Сърбия и Косово в критичен момент, когато Европейският съюз и съюзниците от НАТО са съсредоточени върху войната на Русия в Украйна. Алиансът изпрати 700 войници като подкрепление. 65-та мотострелкова бригада от специалните сили на Турция пристигна в Косово като част от подсилването на силите на НАТО, разположени в региона. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган взе решението за изпращане на турски войски в Косово на фона на ескалацията в региона след консултации с ръководството на Северноатлантическия алианс.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., почти десетилетие след войната там, която приключи с прогонването на сръбските сили от НАТО. Военният алианс е разположил там мироопазващи сили след войната. В момента КФОР разполага с около 3800 военнослужещи в Косово, което е по-малко в сравнение с около 50 000 военнослужещи в пика на присъствието си в страната.

Мисията демонстрира ангажимента на Турция към подобни усилия на НАТО, а също така подчертава историческите и етническите ѝ връзки с Балканите, които някога са били част от владенията на нейната предшественичка - Османската империя, коментира в публикацията агенция Блумбърг. /БГНЕС