Блумбърг: Египет ще купува пшеница от България и Франция вместо от Русия

Египет ще се снабдява с почти половин милион тона пшеница от България и Франция, след като Москва блокира доставките на руско зърно, съобщава „Блумбърг“ по информация на свои източници.


Москва е възразила срещу ценообразуването на сделката с висококачествена пшеница, заявиха източниците, помолили да не бъдат идентифицирани.

За втори път през последните няколко месеца закупуването на руска пшеница от египетския държавен купувач е поставено в смут, тъй като властите в Москва се опитват да наложат неофициален минимален ценови праг.

В началото на септември министърът на снабдяването Али Ел-Мосихи заяви, че египетският Генерален орган за снабдяване със суровини се е съгласил да закупи 480 000 тона руска пшеница в рамките на преки преговори. Сделката беше сключена на цена от 270 долара за тон - по-ниска от неофициалния ценови минимум, който руските власти се опитваха да наложат по това време. Няколко дни по-късно Египет заяви, че на търговеца на зърнени култури Solaris ще бъде предоставена възможността да доставя зърно от всякакъв произход.


Руските пристанища за зърно са препълнени след две поредни богати реколти, което я превръща в доминиращ превозвач и ценообразувател на световния пазар. Но пренасищането на предлагането оказва натиск върху местните цени, което кара официалните лица да наложат минимални цени, за да подкрепят пазара. Прилагането на този ценови лимит е непоследователно.

БГНЕС припомня, че на 19 септември българският министър на иновациите и растежа Милена Стойчева заяви, че Египет може да бъде логистичен и транспортен център за българския бизнес към африканския пазар. „Същото се отнася и за нашата страна – България може да бъде връзката на компании и инвеститори от Египет с пазара у нас и в Европейския съюз“, заяви министърът на иновациите и растежа по време на среща със заместник-министъра на търговията и индустрията на Египет Яха Ахмед. На нея присъстваха още посланикът на Арабска република Египет в България Н. Пр. Халид Емара, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Христо Етрополски, както и представители на министерствата на енергетиката и транспорта и агенцията за инвестиции на Египет. /БГНЕС