"Блумбърг": ЕС ускорява механизмите за разселване в новия план за миграция

Европейският съюз ще разчита на всички свои държави-членки, а не само на страните на фронтовата линия, за да помогне за ускоряване на завръщането на мигрантите, които не отговарят на условията да останат в блока. Това съобщава „Блумбърг“, публикувайки подробности за новото предложение на ЕК, представено днес.

Ако държава-членка се изправя пред голям брой мигранти, ще бъде задействан „задължителен механизъм за солидарност“, при който друга държава ще поеме отговорността за преместването, за връщане на лицето обратно в родната му страна или чрез инвестиране в центрове за убежище.

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, заяви, че молбите за убежище трябва да бъдат обработвани в рамките на 12 седмици.

ЕС се надява да постигне политическо споразумение по предложението до края на годината, съобщава медията, посочвайки още, че може да бъде създаден и кризисен механизъм в случай на още по-голям приток, включващ по-дълги периоди за обработка и възможност за вземане на решение за много хора едновременно.

"Време е да осъзнаем, че имаме общ проблем", каза Илва Йохансон, еврокомисарят по вътрешните работи. „Ще имаме 27 държави-членки, които казват: „не сме напълно ОК с това. Но също така мисля, че ще имаме 27 държави-членки, които признават, че това е балансиран подход.“

Новото предложение означава, че ЕС ще оттегли противоречивия си механизъм за разглеждане на молбите за убежище, наречен Дъблински регламент, при който мигрантите трябва да търсят убежище от държавата, в която пристигат за първи път. Вместо това тези, които идват в блока, ще бъдат разпределени в зависимост от набор от критерии, като например ако имат брат или сестра в друга държава-членка или са работили или учили другаде в ЕС.

Докато броят на мигрантите, стигащи до европейските брегове, е намалял значително отпреди пет години, неправителствените организации подчертават драконовските мерки, използвани за спиране на потока. Те посочват натиска за връщане в Средиземно море, центровете за задържане в Либия и задържането на кораби, които са се опитали да доставят мигранти до пристанището. Броят на незаконно преминаващите границите е спаднал с 14% през първите осем месеца на 2020 г. до 60 800, според данни на Фронтекс.

Блокът е в нелеки отношения с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който сключи сделка с ЕС през 2016 г., която спря мигрантския поток към Европа в замяна на финансова помощ. По-рано тази година напрежението между двете страни се разпали, след като турското правителство публично заяви, че няма да пречи на милиони мигранти, ако искат да се отправят към Европа.

ЕС е под особено наблюдение през последните седмици, след като пожар в най-големия миграционен лагер в Гърция на остров Лесбос остави 13 000 без подслон. Той подчерта, че само няколко държави по средиземноморското крайбрежие на континента са оставени да се справят с миграцията. /БГНЕС