Блумбърг: Нов подход на Петков в спора с РСМ; България влиза в еврозоната през 2024

Трябва да се проведат дискусии върху всички печеливши линии между България и Северна Македония. Ако и двете страни започнат да говорят за плюсовете, желанието за постигане на споразумение по важните въпроси ще бъде по-лесно. Това каза Кирил Петков в интервю за Блумбърг, говорейки за разрешаването на спора между двете страни.

Българският премиер говори за бъдещата работа на работните групи, за намерението за създаване на общоевропейски механизъм, който да защитава от дискриминационно третиране на групите по националност и за вярата му в намиране на решение на спора между двете съседни страни.

Кирил Петков, 41-годишният харвардски възпитаник, избран миналата година заради програмата си за борба с корупцията, цели да измести дебата от историческите спорове и да се съсредоточи върху инфраструктурата и икономическото развитие, припомня Блумбърг.

Погледът на медията върху Северна Македония, република с около 2 млн. души без излаз на море, и сблъсъка ѝ с множество регионални съпротиви по пътя към западната интеграция, акцентира и на спора с Гърция, припомняйки за смяната на името на РСМ заради обвинения от страна на Гърция в териториални претенции към собствената ѝ област Македония.

Относно спора с България, е цитирана важността на обществената подкрепа, според която повече от 70% от българите смятат, че Северна Македония трябва да разреши споровете си, преди да се присъедини към ЕС.

Тъй като коалиционните партньори на Петков също изразяват нежелание за отстъпки, задачата му ще бъде трудна. Двустранна комисия от историци спори от години, без да се вижда напредък.

В тази връзка Петков заяви, че работните групи ще се срещат "по строг график", за да постигнат напредък по въпроса през следващите шест месеца, който да даде основание на България да преразгледа позицията си. За да се улесни промяната, той заяви, че ще настоява за общоевропейски механизъм, който да защитава от дискриминационно третиране на групите по националност.

"Имам силна воля и вярвам, че в интерес и на двете страни е пътя на Северна Македония към ЕС да продължи“, каза Петков. "Така че колкото по-бързо напреднем по тези стъпки, толкова по-бързо ще можем да излезем с по-конкретни срокове".

Новият премиер заяви още, че България остава твърдо решена за приемането на еврото.

„България държи на датата за въвеждане на еврото през 2024 г.“, каза Петков.

Новият министър-председател на България засили ангажимента на правителството да приеме еврото до две години в условията на крехка подкрепа сред избирателите, поразени от силата на пандемията.

В интервюто Кирил Петков подчерта необходимостта от активно укрепване на подкрепата за въвеждане на единната валута след провала на публичните послания в Ковид-кризата.

Коментарите са първото обещание относно еврото, направено от Петков, откакто встъпи в длъжност през декември. /БГНЕС