Близки на Ангел Христов се опитали да получат смъртен акт със сгрешена фамилия

Близките на починалия Ангел Христов са опитали да получат смъртен акт със сгрешена фамилия, това стана ясно от позиция на Община Дупница, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.


Днес от общината разпространиха обяснение до медиите по скандалния случай.

„Съгласно Закона за гражданската регистрация, актът за смърт се съставя въз основа на съобщение за смърт, което се издава от компетентно медицинско лице с нанесени реквизити- час на смъртта, дата, място, причина, име, фамилия, подпис, печат. Самият акт за смърт се съставя не по-късно от 48 часа. Длъжностното лице по гражданско състояние, пристъпва към съставяне акта за смърт, именно след като получи горецитираното съобщение и документ за самоличност на починалото лице“, посочват от общината.

„В изпълнение на служебните си задължения, лицето по гражданско състояние Галина Палчева, с място на работа - Гробищен парк-Дупница, получава изискуемите документи, като в съобщението за смърт на лицето Ангел Христов е записан час на смъртта - 8,00 на 03.06.2023 година. Съобщението е принесено от служител на траурна агенция. От последващата проверка в Национална база данни въз основа на съобщението, се установява от г-жа Палчева, че има сгрешена фамилия и връща на приносителя съобщението за последващо коректно отразяване на имената“, подчертават от там.

След интервал от време, съобщението е отново донесено в Гробищен парк-Дупница, с нанесена промяна на фамилията от медицинско заведение с реквизити, отразяващи направената корекция. Тогава служебното лице пристъпва към актосъставяне за смърт.

„С цел избягване на спекулации, е важно да се уточни, че в Национална база данни няма допълнителна информация, с която разполага МВР, както и за обявени за издирване лица.

В изпълнение на служебните си задължения, лицето по гражданско състояние е изпълнило законовите разпореждания описани в Закона за гражданската регистрация и Наредба за функционирането на единната система за гражданска регистрация, в сила от 21.05.2012 година на МРРБ“, съобщават от общината. /БГНЕС