Блинкен във Виетнам: Разговори за задълбочаване на връзките

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е в Ханой на първото си посещение във Виетнам, откакто е първи дипломат на САЩ. Той се срещна с виетнамския министър-председател Фам Мин Чин, с когото обсъдиха задълбочаването на връзките между двете страни, предаде VOA.

Посещението на Блинкен във Виетнам е част от кампанията на администрацията на Байдън за противодействие на нарастващото влияние на Китай в региона.

Той се срещна с други високопоставени служители, сред които беше и виетнамският генерален секретар Нгуен Фу Чонг, като разговаряха за подобряване на дипломатическите връзки и връзките в областта на сигурността.

"За президента [Джо] Байдън, за Вашингтон това е една от най-динамичните и една от най-важните връзки, които сме имали", заяви Блинкен на пресконференция след пълния набор от ангажименти в Ханой.

"През последните няколко десетилетия те имат забележителна траектория. Нашето убеждение е, че тя може и ще стане още по-силна", каза Блинкен.

Не е ясно кога може да се стигне до подобряване на официалните връзки, въпреки че Блинкен изрази надежда, че това може да се случи "през следващите седмици и месеци".

Блинкен отбеляза пред репортерите, че сигурността е основен приоритет и посочи, че Вашингтон финализира изпращането на трети морски катер в подкрепа на бреговата охрана на Виетнам.

Вашингтон и американските отбранителни фирми подчертаха, че биха искали да засилят военните си доставки за Виетнам, които в момента се ограничават предимно до кораби за брегова охрана и учебни самолети, тъй като страната се стреми да се диверсифицира от основния си доставчик - Русия.

САЩ изграждат в Ханой посолство на стойност 1,2 млрд. долара - стъпка, която има за цел да покаже ангажимента на САЩ за подобряване на връзките с търговския партньор от Югоизточна Азия. /БГНЕС