Блинкен: САЩ не участват в никакви офанзивни операции

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отказа да коментира съобщенията за нападение на Израел срещу Иран, като освен това заяви, че Вашингтон "не участва в никакви офанзивни операции", предаде АФП.


Говорейки пред журналисти след среща с колегите си от Г-7 в Италия, той отказа да отговори на многократните въпроси за експлозиите в Иран и съобщенията, че Израел е нанесъл ответни удари.

"Няма да говоря за тези съобщени събития. Единственото, което мога да кажа, е, че от наша страна и от страна на всички членове на Г-7 вниманието ни е насочено към деескалация", заяви Блинкен на пресконференция на остров Капри.

"САЩ не са участвали в никаква нападателна операция", каза той.

По-рано пред репортери домакинът на Г-7 Антонио Таяни, външен министър на Италия, заяви, че Вашингтон е бил информиран предварително за ударите, без да дава подробности.

"Съединените щати са били информирани в последния момент", каза той, като добави, че "това е била просто информация", предадена - без да каже от кого.

Докладите доминираха на срещата на Г-7, като Таяни беше принуден да промени дневния ред, но публичната информация беше малко.

В заключителното си изявление министрите от Групата на седемте заявиха: "В светлината на съобщенията за удари на 19 април, ние призоваваме всички страни да работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация. Г-7 ще продължи да работи в тази насока."

Израел предупреди, че ще отвърне на удара, след като преди почти седмица Иран изстреля стотици ракети и дронове по Израел в отговор на смъртоносния удар - за който Техеран обвини своя враг - който изравни със земята консулския анекс на иранското посолство в Сирия. /БГНЕС