Блинкен: Русия не е готова за конструктивни преговори

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен смята, че Русия трябва да достигне точката, в която е готова за "конструктивни преговори". Така отговори той на въпрос на журналисти на медийната група Funke за възможността за мирни преговори между Москва и Киев.

"Русия трябва да стигне до точката, в която е готова да започне конструктивни преговори", заяви Блинкен. Според него целта на преговорите трябва да бъде "справедлив и траен мир".

Държавният секретар на САЩ заяви, че идеята за бързо прекратяване на огъня може да бъде "изкушаваща" за някои. "Но ако то е равносилно на фактическа ратификация на завземането от Русия на значителна украинска територия, а това няма да е справедлив и траен мир", смята той. Ръководителят на Държавния департамент предполага, че в случай на такова споразумение "Русия може да прегрупира силите си и да атакува отново след известно време".

Руско-украинските преговори бяха преустановени през пролетта на 2022 г. Последната среща на делегациите лице в лице се състоя в Истанбул на 29 март. След анексирането от Русия на обявените за независими от Москва Донецка и Луганска народна република и Херсонската и Запорожската област в края на септември 2022 г. украинският президент Зеленски обяви, че няма да преговаря с Русия, докато неин президент е Владимир Путин. Впоследствие той допусна преговори с редица условия, включително изтегляне на руските войски. На свой ред Путин заяви, че Москва е готова за политическо и дипломатическо решение на конфликта в Украйна, "като се вземат предвид настоящите геополитически реалности". /БГНЕС