Блинкен: Не се очертава нова ядрена сделка с Иран

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че не е обсъждано ново ядрено споразумение с Иран, след като между двете страни се проведе опит за „тиха“ дипломация, предаде АФП.


"Не се очертава никакво споразумение, въпреки че продължаваме да сме готови да проучваме дипломатически пътища", заяви Блинкен в Съвета за външни отношения в Ню Йорк.

"Ще видим по действията им", добави той за бъдещите отношения, като призова Иран да избере "да не предприема действия, които допълнително да ескалират напрежението" със САЩ и в Близкия изток.

Президентът Джо Байдън встъпи в длъжност с надеждата да се върне към ядреното споразумение с Иран от 2015 г., което беше прекратено от неговия предшественик Доналд Тръмп. Но преговорите, водени с посредничеството на ЕС, се провалиха, а масовите протести в Иран накараха Вашингтон все повече да се колебае дали да сключи сделка.

Дипломати обаче твърдят, че през последните месеци тихомълком са възобновени непреки разговори с посредничеството на Оман, като фокусът е основно върху статута на американските затворници в Иран.

Преговорите за възстановяване на ядреното споразумение от 2015 г. се провалиха заради спорове относно степента на облекчаване на мащабните американски санкции, наложени от Тръмп, и относно това кога Иран ще се върне към спазване на правилата, след като се оттегли от контрамерките, предприети в отговор на оттеглянето на САЩ от сделката.

Блинкен заяви, че администрацията на Байдън е положила "добросъвестни усилия" с европейските сили, както и със съперниците Китай и Русия за връщане към споразумението и че за известно време "това е изглеждало възможно".

"Иран или не можеше, или не искаше да направи необходимото, за да се върне към спазване на споразумението", сподели държавният секретар. /БГНЕС