Блинкен: Израел трябва да избегне по-нататъшни щети за цивилните в Газа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, че неговите сили трябва да избягват да нанасят допълнителни щети на цивилното население в Газа, съобщи Държавният департамент, предаде АФП.


Блинкен посещава страни от Близкия изток, за да успокои регионалното напрежение във връзка с конфликта, който продължава вече четвърти месец, и да разговаря с израелските лидери за начина, по който се справят с войната.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър съобщи, че Блинкен е потвърдил подкрепата на САЩ за опитите на Израел да спре повторението на атаката на Хамас от 7 октомври, която предизвика конфликта.

Милър заяви, че Блинкен е "подчертал важността на избягването на по-нататъшни цивилни щети и защитата на гражданската инфраструктура в Газа".

Блинкен и Нетаняху са обсъдили опитите за освобождаване на останалите заложници от нападението на 7 октомври, които според Израел са 132-ма, въпреки че се смята, че 25 от тях са били убити, добави Милър.

Двамата са разговаряли и за важността на предоставянето на повече помощи на населението на Газа.

„Държавният секретар отново подчерта необходимостта от осигуряване на траен, устойчив мир за Израел и региона, включително чрез реализирането на палестинска държава", каза Милър. /БГНЕС