България и още 18 държави от ЕС поискаха от САЩ да отпуснат помощта за Украйна

Председателите на 19 парламента на държави от ЕС, сред които и Росен Желязков, поискаха от републиканския председател на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън да придвижи пакета от 60 млрд. долара помощ за Украйна, предаде АФП.


Въпреки настояването на президента на САЩ Джо Байдън, Майк Джонсън на този етап отказва да включи в дневния ред въпросния текст, който предвижда и нов пакет за Израел, хуманитарна помощ за Газа и реформа на имиграционната система на САЩ. "Приоритетът на страната е нашата граница" с Мексико и "трябва да се погрижим първо за нуждите на Америка", заяви той по-рано.

В съвместно писмо на английски език ръководителите на парламентите на 19 европейски държави и общо 23 камари (Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чешката република, Естония, Франция, Германия, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Молдова, Нидерландия, Северна Македония, Полша, Португалия, Испания и Украйна) приветстваха факта, че Съединените щати "последователно демонстрират прозрачна подкрепа за украинската победа".

Въпреки това те призоваха Джонсън да гарантира, че "Украйна ще получи средствата, от които се нуждае, за да продължи борбата си". Украинските въоръжени сили са изправени пред недостиг на боеприпаси и оръжия в борбата си срещу настъпващите руски сили.

Руската инвазия "застрашава не само независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, но и поставя на изпитание демократичния свят като цяло и заплашва сигурността на цялото европейско и евроатлантическо пространство", се казва още в позицията. Подписалите говорят за "оста на злото, която трябва да бъде победена, и за виновниците, които трябва да бъдат изправени пред съда".

"Това ще послужи като значителен възпиращ фактор срещу бъдещи конфликти и ще върне чувството за контрол и сигурност на нашите народи", се добавя в позицията.

Председателите на парламентите заявиха също така, че руската инвазия в Украйна е "оказала значително въздействие" върху глобалната сигурност, като посочват, че "престъпните действия на кремълския режим са вдъхновили други диктаторски и недемократични режими", "превърнали са се в катализатор за засилване на старите конфликти" и "ни поставят на ръба на нови конфликти". /БГНЕС