България експулсира настоятеля на Подворието на РПЦ архимандрит Васиан

Българските власти експулсират от страната архимандрит Васиан, настоятел на Подворието на Руската православна църква в София. Това съобщи ТАСС по информация на руското посолство в България.


"Българските власти считат отец Васиан за заплаха за националната сигурност", посочват руските дипломати.

Архимандрит Васиан (Змеев) е назначен за настоятел на Подворието на Руската православна църква в София на 7 март 2018 г. по решение на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

„На 21 септември българските власти предприеха груби, фрапантни действия за експулсиране на настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг.

Особено показателно е, че тази стъпка беше направена на празника Рождество на Пресвета Богородица – свещен и чист ден за вярващите на Руската православна църква.

Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна“, се казва в изявлението на посолството.

Според посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, днес свещениците от Руската православна църква "са били извикани в миграционната служба, където им е било казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната още днес", цитира ТАСС.

"След това те били отведени до домовете им, за да могат да съберат вещите си, след което ще бъдат отведени до църквата и след това до границата със Сърбия", каза тя.

"Това е безпрецедентно събитие, църквата е отделена от държавата и е непонятно как духовници могат да заплашват националната сигурност", допълни посланикът.

Според нея "много енориаши ходят в Руската църква в София" и подобно събитие е "падане в бездната".

"Можем да кажем, че те просто се изплюха в лицето на нашата църква", отбеляза Митрофанова. /БГНЕС