Бюджетната комисия се събира извънредно заради кашата с пенсиите

Парламентът прекъсна днешното заседание, на което трябваше да бъде финализирана актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), за да бъде потърсен изход от заплетената ситуация, която депутатите създадоха с актуализацията на пенсиите, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението дойде от председателя Любомир Каримански, а депутатите още тази вечер в спешен порядък ще обсъдят противоречащите си един с друг текстове, които бяха приети вчера. Решението на комисията трябва да бъде докладвано пред пленарната зала в началото на заседанието на НС в четвъртък.

Каримански обясни, че заради несъгласуваност между показателите, както и заради приетите предложения на различни парламентарни групи, се налага преоценка на различните показатели.

Новите предложения са от 1 октомври 2021 г. да влязат в сила единствено разпоредбите за антикризисната мярка от 120 лв. добавка към всяка една пенсия до края на годината, както и 650 лв. обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.

Вместо от 1 октомври, както парламентът прие на извънредното заседание във вторник, от ИТН предлагат минималната пенсия да се увеличи на 370 лв. от 25 декември 2021., а максималната да стане 1500 лв. Преизчисляването на пенсиите също ще стане от тази дата на база действителен стаж с коефицент 1,35.

Георги Свиленски: Няма ли воля в тази зала

От БСП първи се противопоставиха на идеята за прекъсване на заседанието, призовавайки работата по бюджета на ДОО и НЗОК, а текстовете да останат такива, каквито са приети.

„Краят на този парламент е дошъл, никой няма да ви прости лъжата и лицемерието пред българските пенсионери, ако промените това, което сме гласували вчера“, заяви депутатът Георги Свиленски.

Тома Биков: Правим първата крачка към финансова криза

Кой предложи датата 25 декември за актуализация на пенсиите? Вчера приехме 1 октомври!“, възпротиви се и Тома Биков от ГЕРБ.

„В момента правим първата крачка към финансова криза на държавата. Вие сте отговорни за това и президентът Румен Радев“, обърна се той към депутатите от т. нар. партии на протеста.

Тошко Йорданов: Бюджетната комисия търси елегантен изход от кашата

„ГЕРБ, БСП и ДПС вкараха бюджета в този калпав вариант. Бюджетна комисия се опитва да предложи елегантен начин да се измъкнете от кашата, която сами сътворихте. Некадърни бяхте, когато управлявахте, некадърни сте и когато не управлявате“, отговори на обвиненията Тошко Йорданов от ИТН.

От ДПС също подкрепиха извънредното свикване на Комисията по бюджет и финанси, за да бъде обсъден най-добрия изход от ситуацията. /БГНЕС