Бюджетът на Здравната каса остава балансиран

Парламентарната комисия по бюджет и финанси ще предложи за гласуване вариант, при който бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) остава балансиран, предаде репортер на БГНЕС.

Депутатите от комисията върнаха текстовете за ново обсъждане на извънредно заседание тази сутрин, след като при снощния законодателен маратон с актуализацията на средствата в Здравната каса парламентът одобри някои промени, създаващи противоречия и необезпечени с финансов ресурс.

„Това може да означава само едно – ние трябва да вдигнем осигурителните вноски като приход в самия бюджет“, предупреди в началото на заседанието председателят на ресорната комисия Любомир Каримански, обосновавайки необходимостта параметрите да бъдат прекроени.

Именно заради това комисията ще предложи на залата доклад, в който е заложен балансиран вариант на бюджета на НЗОК.

Депутатите решиха още 2 млн. лв. за дентална помощ да бъдат заложени в резерва на касата, но депутатите трябва да се откажат от предложенията си за допълнителни разходи.

Актуализацията се очаква да бъда финализирана в пленарната зала по-късно днес, заседанието е насрочено от 14.00 часа. /БГНЕС